Fotografija iz Travnika raznežila region

Velika ljubav srušila ogradu podele

01. jula 2019

Segregacijski fenomen „dve škole pod jednim krovom“ koji još uvek postoji u Bosni i Hercegovini, iznedrio je jednu lepu priču 24 godine nakon rata, o Elizabeth Elli Hrgić i Inasu Dagoji koji su pre nekoliko dana uplovili u bračne vode.

Jedna od fotografija sa njihovog venčanja nastala je ispred školske zgrade u Travniku. Ella je pohađala Katolički školski centar „Petar Barbarić“, gde se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, dok je Inas išao u Mešovitu srednju školu „Travnik“, koja nastavu izvodi prema bošnjačkom planu i programu.

„Nas dvoje. Svako ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podeljenom na dva sveta. U jednom dvorištu, kojeg oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uverili da su oni preko puta drugačiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i verovali. Ali šta znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! Ljubavi koja ruši granice, barijere, predrasude, ponos. Ljubavi koja u onom drugom vidi čoveka. Čoveka sa srcem i dušom, satkanog od krvi i mesa, sa hiljadu i jednom vrlinom i manom. Čoveka kojeg je onaj Najveći satkao od najlepših mogućih niti. Mi smo se prepoznali. Nevidljiva ruka odabrala je nas dvoje da volimo, ljubimo, opraštamo, gradimo neke bolje svetove, imamo i učimo decu pravim i istinski ljudskim vrednostima“, napisala je Ella na Fejsbuku.

„Danas sam zahvalna na svemu. Na dve škole. Na ogradi. Na preprekama i barijerama. Jer spoznati ljubav, ljubiti i biti ljubljen, znači gasiti mržnju u sebi, opraštati, graditi mostove koje u čoveku vide čoveka. Nas dvoje, deca, sa ove i one strane, naše i njihove ograde, želimo vam da pored sebe imate nekoga ko će u vama probuditi ljubav i od vas učiniti najsretniju i najljubljeniju osobu na svetu. Onako kako smo to nas dvoje učinili za sebe. Radujte se svakom novom danu i učite decu da su sva ista, da nije važno jesmo li crni ili beli, krstimo li se ili klanjamo. Učite decu da budu dobri ljudi, koji onim velikim, neće verovati da je ograda zaštita te da i sa one druge strane rastu dobra, talentovana, duhovita i puna ljubavi deca. Neka vam smisao života bude Ljubav“, poručila je Ella.

Priča o njihovoj ljubavi, kako nam je kazala, traje od 2014. godine – kada su se i upoznali.

(N1, Foto: Facebook / ID Photography)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga