Foto godine: Provlačenje djeteta kroz bodljikavu žicu

Prikaz muškaraca koji pokušavaju provući dijete kroz žicu na granici Srbije i Mađarske je fotografija godine u izboru organizacije World Press Photo

19. feb 2016

Stručni žiri 59. godišnjeg nagradnog takmičenja nezavisne i neprofitne organizacije World Press Photo za fotografiju godine je izabrao fotografiju izbjeglica koje se provlače kroz žičanu ogradu postavljenu na granici Srbije i Mađarske u blizini Horgoša i Roszkea.

Na fotografiji se vide muškarci kako pokušavaju da provuku dijete kroz bodljikavu žicu na granici.

World Press Photo je nagradu dodijelio Australcu Warrenu Richardsonu, kojom se odaje počast fotografu koji je vizualnom kreativnošću i vještinom uspio snimiti fotografiju koja oslikava ili predstavlja događaj ili pitanje od velike novinarske važnosti u prošloj godini.

Richardsonova fotografija, koja je također osvojila i prvu nagradu u kategoriji Spot News – za aktualnu vijest – prikazuje izbjeglice kako prelaze granicu iz Srbije u Mađarsku.

Fotografija je snimljena u noći 28. augusta 2015., a na njoj su muškarac i dijete u grupi ljudi koji pokušavaju da pređu u Mađarsku prije nego što je završena izgradnja sigurnosne ograde na granici.

Snimak u mraku

On je opisao kako je došlo do fotografije: „Pet dana sam kampirao sa izbjeglicama na granici. Došla je grupa od gotovo 200 ljudi, a kretali su se ispod drveća duž linije ograde. Poslali su prvo žene i djecu, a zatim očeve i starije osobe. Vjerovatno sam bio sa ovom grupom pet sati, a igrali smo se mačke i miša sa policijom cijelu noć. Bio sam premoren do trenutka kada sam snimio fotografiju. To je bilo oko tri sata ujutro i nije se mogao koristiti blic dok je policija pokušavala da pronađe ove ljude, jer bih ih onda samo otkrio i predao. Tako da sam morao da koristim samo mjesečinu“.

Francis Kohn, predsjednik glavnog žirija i direktor foto odjela informativne agencije Agence France-Presse, kazao je: „U samom početku smo vidjeli ovu fotografiju i znali smo da je važna. Imala je takvu snagu zbog svoje jednostavnosti, prije svega simboličnosti bodljikave žice. Smatrali smo da ima gotovo sve što je potrebno da se predstavi snažan prikaz onog što se dešava sa izbjeglicama. Smatram da je ovo veoma klasična fotografija i da je istovremeno bezvremenska. Prikazuje situaciju, ali je način na koji je snimljena je klasičan u najširem smislu te riječi“.

I drugi članovi žirija su pohvalili fotografiju.

Huang Wen, direktor odjela za razvoj novih medija informativne agencije Xinhua je kazao: „To je nezaboravan prikaz. Vidite anksioznost i napetost u takvom izrazu koji je dosta različit od onih direktnih fotografija. Suptilna je i prikazuje emocije i stvarna osjećanja iz dubine srca oca koji samo pokušava da preda svoju bebu svijetu čijim dijelom želi biti. Ovo je zaista nešto posebno“.

Vaughn Wallace, zamjenik urednika za fotografiju Al Jazeere America, rekao je: „Ovo je nevjerovatna fotografija izbjegličke krize iz 2015. godine. Nevjerovatno je vizualno snažna, ali je također nijansirana. Vidjeli smo hiljade fotografija migranata u svakom vidu njihovog putovanja, ali mi je ova fotografija zaista privukla pažnju. Tjera vas da zastanete i da uzmete u obzir lice muškarca, da uzmete u obzir dijete. Vidite oštrinu bodljikave žice i ruke koje se pružaju iz mraka. Ovo nije kraj putovanja, ali jeste završetak jedne faze veoma dugačke budućnosti. Ali je također za mene ovo morala biti fotografija godine“.

Richardson je samouki fotograf koji radi na dugotrajnim projektima vezanim za oblasti ljudskih prava i okoliša, ali i radi za informativne listove, magazine i kompanije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga