Forum žena LSV: Ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike

Na jedan prijavljen slučaj postoji barem još petnaest neprijavljenih.

24. nov 2016

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine pozvao Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene trajnu kampanju u kojoj bi žrtve bile ohrabrene da prijavljuju nasilje i nasilnike, jer je nasilje u porodici najređe prijavljivano nasilje, pošto se procenjuje da na jedan prijavljen slučaj postoji barem još petnaest neprijavljenih.

„Da bi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista mogao da posluži u borbi protiv porodičnog nasilja, neophodno je prevashodno ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike. Isto tako, jako je važno voditi preciznu i trajnu kako policijsku, tako i evidenciju svih drugih nadležnih službi, što trenutno nije slučaj“, ukazuje se u saopštenju.

Kako se dodaje, uspostavljanje precizne i višegodišnje evidencije bi olakšalo utvrđivanje neposredne opasnosti od ponavljanja nasilja, ali i preventivno i pravovremeno delovanje u sprečavanju nasilja.

Napominje se da je pre godinu dana Forum žena LSV poslao dopis svim institucijama koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama – centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, MUP – u, tužilaštvima i sudovima – sa zahtevom za informacije u vezi sa nasiljem u porodici, odnosno broj evidentiranih slučajeva nasilja, broj podnetih prijava, potencijalnih krivičnih postupaka, presuda i druge relevantne podatke. Međutim, kako se dodaje, neke ustanove nisu ni odgovorile, dok su neke saopštile da podatke nemaju ili su raspolagale nepotpunim podacima.

Forum žena Lige socijademokrata Vojvodine poručuje da će i dalje pomno pratiti i reagovati na svaku vrstu nasilja i boriti se za striktnu primenu zakona u kažnjavanju počinioca i davati i dalje apsolutnu podršku u zaštiti i osamostaljivanju žrtve nasilja.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga