FORUM PISACA: Bezobzirnost i nadmenost krugova oko SPC

Proces u kojem je osuđen Zoran Petakov farsa u kojoj su učestvovali sudstvo, vladajuće političke strukture i sama SPC

11. maj 2012

Forum pisaca je danas najoštrije osudio postupak srbijanskog pravosuđa, koje je donelo rešenje da se aktivista Antifašističke akcije iz Novog Sada, Zoran Petakov, uputi na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od sto dana zbog uvrede episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC), vladike bačkog Irineja.

„Episkop Irinej je tužio Petakova jer ga je nazvao jednim od jahača Apokalipse. Na ovaj način SPC i njoj bliske političke snage šalju jasan znak da crkva ne samo da nije odvojena od države, već i da se nalazi iznad nje. Ovom nepravednom presudom je jasno poručeno kako će proći svako ko kritički progovori i jednu jedinu reč o SPC, a naročito o njenom vrhu“, kaže se u saopštenju Foruma pisaca.

Ova asocijacija smatra da se ovim rešenjem nedvosmisleno dovodi u pitanje sekularnost države i pravo na slobodu javnog govora koja je zagarantovana ustavom i zakonima Republike Srbije.

„Zato zahtevamo da se ova sramotna presuda poništi, a Petakov oslobodi jer proces u kojem je osuđen predstavlja farsu u kojoj su učestvovali sudstvo, vladajuće političke strukture i sama SPC. Krajnje je vreme da se okonča bezobzirnost i nadmenost vladajućih krugova tesno povezanih sa SPC“, kaže se u saopštenju koje je danas upućeno medijima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga