- Autonomija - https://www.autonomija.info -

„Formiranje saveta je put ka uvođenju zabrane abortusa“

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević usprotvila se osnivanju saveta za borbu protiv abortusa, koji je najavila ministarka bez portfelja u Vladi Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

„Sam naziv tog tela govori o dubokom nerazumevanju da je abortus izbor žene i njena odluka. Da se on tiče njenog života, zdravlja i stava. Još gore, to je put ka uvođenju zabrane abortusa“, upozorila je Sedlarević u pisanoj izjavi.

Ona je ukazala da se pad nataliteta ne može zaustaviti formiranjem takvog saveta i razgovorima sa sveštenicima, kako je navedeno u najavi ovog predloga, već populacionom politikom „koja se ne sme zasnivati na zabrani abortusa i mešanja u život žena“.

Maja Sedlarević ocenila je da se to može postići uvođenjem zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, odnosno „seksualnog obrazovanja“ u osnovne i srednje škole, te na fakultete.

„Taj projekat je u Vojvodini zaživeo i doneo dobre rezultate, zbog čega je prepisivan i u regionu. Dakle, edukacija da, ali ne najgrublje kršenje ljudskog prava svake žene na izbor“, napomenula je ona.

Prema njenim rečima, materijalno stanje u nekoj zemlji takođe utiče na izbor ljudi da li će imati potomstvo ili ne, a „da bi se žene u većoj meri odlučivale na potomstvo, moraju najpre da imaju bolje materijalne i opšte uslove kako bi buduća deca mogla normalno da odrastaju“.

„Kada to država učini, i natalitet će biti veći, a abortusa će biti manje. U međuvremenu, neophodna je edukacija o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji“, poručila je funkcionerka LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!