Formiran Intersektorski odbor Pokrajinske vlade za borbu protiv nasilja

Nasilje nad ženama je najistrajniji vid kršenja ljudskih prava danas, i najeksplicitniji i najtragičniji pokazatelj rodne neravnopravnosti

25. nov 2015

Pokrajinska vlada formirala je danas Intersektorski odbor koji će biti nadležan za koordinaciju, praćenje i procenu efekata mera iz pokrajinskog Programa protiv nasilja nad ženama.

Formiranje ovog tela u skladu je sa merama koje predviđa Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju je Srbija ratifikovala i potvdila, navodi se u saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade.

Dodaje se da je formiranje Intersektorskog odbora pokušaj da se ponudi objedinjeni i celoviti odgovor na nasilje prema ženama, koji u središte stavlja prava žrtve.

“Podatak da preko 80 odsto stanovništva Srbije smatra da nasilje u porodici nije privatna stvar i da nadležne institucije moraju da intervenišu bez obzira na to da li je žrtva nasilja u porodici prijavila nasilnika u porodici ili nije, govori nam da se opšte stanje u ovoj oblasti menja”, piše u saopštenju.

Pokrajinska vlada formirala je Intersektorski odbor povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i podsetila da je nasilje nad ženama najistrajniji vid kršenja ljudskih prava danas, i najeksplicitniji i najtragičniji pokazatelj rodne neravnopravnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga