Formira se ustavotvorni pokret u Vojvodini

Sa Srbijom da, pod Srbijom ne!

10. nov 2012

Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši izjavio je danas da Ustav Srbije treba promeniti, jer je zemlji potreban evropski ustav koji će urediti i pitanje statusa Vojvodine unutar Srbije, eventualnog formiranja novih regiona i jačanje lokalnih samouprava.

Egereši je na konferenciji za novinare rekao da pitanje statusa Vojvodine nije rešeno, da se ne poštuju ni trenutna ustavom zagarantovaa prava pokrajine, te da neke državne institucije imaju za cilj dalje sužavanje nadležnosti Vojvodine.

„S druge strane, javnost u Srbiji se plaši nekakvim izmišljenim vojvođanskim separatizmom“, kazao je Egereši i ocenio da se podhitno mora zaustaviti ekonomsko propadanje pokrajine.

Egereši je učestvovao na promociji Zbornika dokumenata i izlaganja sa Četvrte vojvođanske konvencije, na kojoj je proletos predstavljena i ideja o federalizaciji Srbije, odnosno o „Republici Vojvodini“.

Egereši je rekao da njegova stranka ne podržava ideju federalizacije Srbije već se zalaže za široku autonomiju Vojvodine, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, pravom na imovinu i na izvorne prihode.

Šandor Egereši je kopredsednik Koordinacionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije i donedavni predsednik Skupštine Vojvodine.

Predsednik Političkog veća Četvrte vojvođanske konvencije Živan Berisavljević
rekao je da je Vojvodina za zajednički život sa Srbijom, ali ne pod Srbijom, zbog čega se i traže korenite ustavne promene.

„Suočeni smo sa narastanjem organizovanih nasrtaja unitarističkih snaga na Vojvodinu. Ali, ako takvi nasrtaji budu jačali, neminovno će jačati i građanski otpor u Vojvodini“, ocenio je Berisavljević.

Predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić rekao je da niko ne zagovara separatizam nego ravnopravnost i ocenio da je najbolji model za to federalizacija Srbije sa dve ravnopravne republike u njenom sastavu.

On je najavio formiranje „ustavotvornog pokreta“ u Vojvodini, koji će činiti političke partije, nevladine organizacije i pojedinci okupljeni oko ideje redefinisanja ustavnog položaja Vojvodine i federalizacije Srbije.

Subotić je ocenio da je vojvođansko pitanje ključno političko pitanje u Srbiji i dodao da bez njegovog rešenja neće biti političke stabilnosti u zemlji.

Predsednik Izvršnog odbora Koordinacionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije Aleksandar Odžić ocenio je da snage koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine u Beogradu nemaju sagovornika za tu temu i ocenio da zbog toga treba formriati „vojvođanski front“.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga