Formira se mreža medija civilnog društva u Novom Sadu

"Kvalitetno i kritično novinarstvo u Srbiji u dobroj meri se preselilo u sektor medija civilnog društva, iako je on nedovoljno prepoznat i u domaćem zakonodavstu i u domaćoj medijskoj praksi"

27. maja 2018

Nekoliko neprofitnih medija formiraće u ponedeljak će u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu mrežu medija civilnog društva, najavio je danas predsednik tog novinarskog udruženja Nedim Sejdinović.

Mreža će biti formirana na inicijativu portala Autonomija iz Novog Sada, Televizije Forum iz Prijepolja, portala Far iz Dimitrovgrada, Pančevo siti, Glas Šumadije iz Kragujevca, Jugpres iz Leskovca i drugih, a uz podršku NDNV-a.

“Mreža neće biti nova organizacija, već platforma za saradnju. Želimo da okupimo neprofitne medije koji će nastupati zajedno, koordinirano, pre svega na polju javnog zagovaranja za bolje, podsticajnije zakonsko okruženje za medije civilnog društva u kontekstu donošenja nove Medijske strategije i medijske legislative koja će iz nje proizaći”, objasnio je Sejdinović u saopštenju za javnost.

Dodao je da je cilj formiranja mreže da se okupe mediji koji dele iste odnosno slične vrednosti, a koje se zasnivaju na informisanju u javnom interesu, odnosno interesu građana, medijskom profesionalizmu, poštovanju etičkih standarda, otklonu od političkih i drugih centara moći.

Sejdinović je ocenio da se kvalitetno i kritično novinarstvo u Srbiji u dobroj meri preselilo u sektor medija civilnog društva, iako je on nedovoljno prepoznat i u domaćem zakonodavstu i u domaćoj medijskoj praksi.

“Mediji civilnog društva mogu u još većoj meri da budu alternativa komercijalnim i javnim medijima, odnosno da budu direktan komunikativni kanal građana i medijskih profesionalaca, bez državnog tutorstva ili posredovanja raznih centara moći. Da bismo to postigli, verujemo da je važna naša međusobna saradnja”, naveo je Sejdinović.

Podsetio je da su neprofitni mediji ili mediji zajednice ili mediji civilnog društva u zemljama razvijene demokratije nezaobilazan politički, društveni i medijski faktor, i da postoje brojne stimulativne mere za njihov rad i razvoj.

“Podsećamo i da iskustvo nekih zemalja iz okruženja govori da i mali podsticaji ovom medijskom sektoru mogu izroditi bogatu medijsku scenu čija je karakteristika kritika političkih i društvenih devijacija, vrhunsko istraživačko i analitičko novinarstvo, profesionalizam i nepotkupljivost”, kazao je Sejdinović.

Skup medija civilnog društva održaće se u ponedeljak u 11 sati u NDNV-u.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga