Forin polisi: Vučić oportunista koga zanima jedino očuvanje vlasti

Američki časopis ukazuje da pobeda Vučića nikako ne sme da bude razlog za zadovoljstvo zapada

30. apr 2016

Američki časopis Forin polisi smatra da izborna pobeda lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića ne ukazuje da su u Srbiji široko prihvaćene zapadne vrednosti i priključenje EU, već da je on, čvrstim stilom vladavine, uspeo da uguši bilo kakvu ubedljivu opoziciju.

U tekstu, pod naslovom „Zašto izbori u Srbiji nisu razlog za veselje“, list navodi da su mnogi međunarodni posmatrači vanredne izbore, održane 24. aprila, opisali kao referendum o članstvu Srbije u EU i da je SNS, koja podržava priključenje Uniji, osvojila više od 48 odsto glasova, zbog čega će zadržati kontrolu nad parlamentom još četiri godine.

Vučić je raspisivanje izbora dve godine pre roka objasnio željom da se ojača njegov proevropski mandat, u trenutku povratka ultranacionalističkog i proruskog raspoloženja. Obećao je ekonomske reforme koje će zadovoljiti EU i Međunarodni monetarni fond i približiti Srbiju evropskoj budućnosti, piše Forin polisi.

Zato je većina stranih medija izborne rezultate protumačila kao pobedu EU, čiji su funkcioneri požurili da čestitaju Vučiću, jer ga smatraju za stabilnog, proevropskog partnera, sa kojim mogu sarađivati, dodaje Forin polisi, ali iznosi ocenu da je proevropsko raspoloženje u Srbiji na nižem nivou nego prethodnih godina.

Neutralisana opozicija

Vučić je, prema rečima stručnjaka za Balkan sa Univerzitetskog koledža London Erika Gordija, neutralisao sve potencijalne izvore opozicije – ne postoje ubedljive opozicione partije, dok je kontrola medija i informacija gotovo potpuna.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč je prošle godine u pismu američkom potpredsediku Džozefu Bajdenu ukazala na ograničavanje medijskih sloboda u Srbiji i „mešanje politike“ u izveštavanje, uz ocenu da novinari rade u „neprijateljskom okruženju“.

Slično upozorenje je objavila i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), podseća Forin polisi, navodeći i tvrdnje da je Vučić političku opoziciju potisnuo i kampanjom borbe protiv korupcije.

Prema oceni američkog časopisa, malo je verovatno da je, uz takvo nedemokratsko ponašanje, Vučićeva podrška priključenju EU zasnovana na iskrenom poštovanju evropskih vrednosti i vladavine prava.

Forin polisi smatra da bi na njega trebalo gledati kao na oportunistu kojeg interesuje malo šta osim očuvanja vlasti.

Američki časopis ukazuje i da je on, kao ministar informisanja tokom vladavine srpskog lidera Slobodana Miloševića, bio odgovoran za razvoj propagandne ratne mašine.

Vučićevi protivnici tvrde da je njegov uspon, uz nezainteresovanost EU za metode vladavine u Srbiji, oslabio podršku Uniji.

Gordi smatra da je EU podržala Vučića zbog njegove spremnosti da normalizuje odnose sa Kosovom.

Prema rečima Gordija, izgleda da se Vučić dogovorio da će, ukoliko bude sarađivao sa Kosovom, EU tolerisati sve što radi u Srbiji.

To je posebno veliko razočaranje za ljude koji su od EU napravili neku vrstu životnog cilja, smatrali da je identitet Evrope suštinska demokratija i gledali na Uniju kao na garanta ljudskih prava, izjavio je Gordi.

Prema istraživanjima javnog mnenja, 48 odsto stanovništa Srbije podržava priključenje EU, u odnosu na 51 odsto iz 2014. i 65 odsto iz 2009. godine. Jedan od razloga pada podrške je verovanje da EU više ne može garantovati političku i ekonomsku stabinost.

Kao još jedan od dokaza za jačanje antievropske struje u srpskoj politici, Forin polisi navodi povratak ekstremne desnice u parlament i podatak da je Srpska radikalna stranka treća po broju glasova osvojenih na izborima.

List ocenjuje da će Vučić verovatno nastaviti proevropski put – u prvom redu iz ekonomskih razloga.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga