- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Fondacija Slavko Ćuruvija počela sa radom

Proglašenjem pobednika prvog konkursa za podršku lokalnim medijima „O čemu Srbija ćuti?“ u Beogradu je u petak zvanično počela da radi Fondacija „Slavko Ćuruvija“ (SCF).

Fondacija je osnovana sa ciljem da promoviše i unapređuje nezavisne, slobodne i odvažne medije i da ohrabruje njihovu ulogu kao kontrolora vlasti na svim nivoima, rekla je na svečanosti u „Mikser hausu“ u Beogradu predsednica Fondacije Jelena Ćuruvija, inače kćerka novinara Slavka Ćuruvije (1949 – 1999).

Fondacija će, kako je objasnila predsednica upravnog odbora te organizacije Vukosava Crnjanski, kroz konkurse, programe i projekte podržavati lokalne medije, podsticati istraživačko novinarstvo i obučavati mlade koji tek ulaze u svet novinarstva.

Izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju i viši potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda SAD-a Ivan Vejvoda istakao je da je Slavko Ćuruvija bio jedan od onih novinara koji je položio život za slobodu izražavanja i okupljanja koji su ključni za učvršćivanje demokratije u društvu.

„Država ga je ubila i to ne sme da se ponovi. Gradili smo građansko društvo u teškim devedesetim godinama i pobedili režim Slobodana Miloševića, uspostavili smo demokratiju, ali je njen put mnogo vijugaviji od onog koji smo očekivali“, rekao je Vejvoda.

Prema njegovim rečima, jasno je da nema demokratije bez jake države, odnosno jakih državnih institucija, zasnovanih na vladavini prava i bez građanskog društva koje ima slobodu reči.

Predsednik Fonda braće Rokfeler Stiven Hajnc ocenio je da osnivanje Fondacije „Slavko Ćuruvija“ predstavlja izuzetno važan korak za Srbiju u približavanja Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, među kojima su najvažnije sloboda izražavanja i poštovanje raznolikosti.

Na svečanosti je prikazan i kratak dokumentarni film o Slavku Ćuruviji, a otvorena je i izložba panoa sa naslovnim stranicama „Dnevnog telegrafa“, lista koji je Ćuruvija osnovao i vodio.

Komisija Fondacije „Slavko Ćuruvija“ odlučila je da podrži pet lokalnih radio stanica i šest lokalnih televizijskih kuća na konkursu „O čemu Srbija ćuti?“.

Podršku Fondacije dobiće: RTV „M“ iz Knjaževca, Televizija „VK“ iz Kikinde, Kraljevačka televizija, nezavisna produkcija „Roma World“ s Javnim preduzećem „NTV“ iz Niša, Produkcija „Vojvođanska zelena inicijativa“ iz Novog Sada s B92 i Forum žena Prijepolja.

Lokalne radio stanice koje će dobiti podršku Fondacije su: Radio „Lav“ iz Užica, „VK“ radio iz Kikinde, „Siti radio“ iz Niša, Radio „Duga M“ iz Trgovišta i Radio „Aktiv“ iz Bečeja.

Novinar Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine. Ubila su ga dvojica maskiranih napadača ispred njegovog doma u Beogradu.

Ćuruvija je nakon što je napustio mesto glavnog i odgovornog urednika u državnom listu „Borba“ osnovao „Nedeljni telegraf“, a početkom 1996. i prvi nezavisni dnevnik u Srbiji „Dnevni telegraf“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!