Fondacija Share: Predloženim zakonom omogućeno proizvoljno ograničenje prava građana

"Vratiti ustavnu garanciju u Zakon o zaštiti podataka o ličnosti"

18. okt 2018

Pravno ograničenje kojim se policiji, obaveštajnim agencijama ili privatnim kompanijama omogućava da zadiru u privatnost građana samo kada je to propisano zakonom izbrisano je iz Predloga zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, upozorila je danas Fondacija Share.

Ta nevladina organizacija ocenila je da je usvajanje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti trebalo da obezbedi građanima niz novih prava, kao što su pravo na ispravku, dopunu, brisanje, i ograničenje obrade i prenosivosti podataka, po uzoru na Opštu uredbu EU o zaštiti podataka ličnosti – GDPR koja je počela da se primenjuje 25. maja.

Share Fondacija je apelovala na poslanike da amandmanima vrate prvobitnu formulaciju kojom je predviđeno da se prava građana vezana za uvid, brisanje, izmenu i druge mere kontrole nad obradom njihovih podataka „mogu ograničiti zakonom“ u slučaju zaštite nacionalne bezbednosti, odbrane, javne bezbednosti, prava i sloboda drugih.

Kako su naveli u saopštenju, izostavljanje takve odredbe iz predloga zakona, omogućava državnim organima ili privatnim kompanijama koji rukuju ličnim podacima građana, da mogu bez izričitog zakonskog ovlašćenja i po sopstvenom nahođenju da ograniče prava građana.

„Formulacija koja svakome ko rukuje ličnim podacima građana nalaže da postupa u skladu sa zakonom nije fraza koja se može prevideti jer se obaveze rukovalaca podrazumevaju. Naprotiv, jedinu prepreku proizvoljnom uskraćivanju prava predstavlja upravo izričita odredba zakona koja strogo definiše kada rukovalac može da ograniči prava građana“, navela je Share Fondcija.

Podsetili su da je takva obaveza ugrađena i u član 42 Ustava Srbije u kom se navodi da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju zakonom, kao i da „svako ima pravo da bude obavešten o prikupljenim podacima o svojoj ličnosti, u skladu sa zakonom, i pravo na sudsku zaštitu zbog njihove zloupotrebe“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga