Fondacija: Presuda nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Ćuruvije organizovala država

"Ovakav stav pomaže društvu da se obračuna sa politički motivisanim zločinima"

05. apr 2019

Fondacija Slavko Ćuruvija ocenila je danas da presuda Specijalnog suda kojom su četvorica pripadnika Resora državne bezbednosti osuđena na po 30 i 20 godina zatvora zbog ubistva vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, „jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država, preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti“.

Fondacija je u saopštenju ocenila da odluka Sudskog veća šalje „jasnu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi“.

„Iako je sud propustio da izrekne maksimalne zatvorske kazne, smatramo da je od presudne važnosti stav Sudskog veća da su optuženi krivi za brutalno ubistvo Ćuruvije 1999. godine. Ovakav stav pomaže društvu da se obračuna sa politički motivisanim zločinima i suoči sa poražavajućim nasleđem režima Slobodana Miloševića„, navodi se u saopštenju.

Fondacija je izrazila očekivanje da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu presudu a nadležni „u najkraćem mogućem roku razrešiti i procesuirati sve zločine počinjene protiv novinara u prethodnim decenijama“.

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas za ubistvo Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivše šefove DB Radomira Markovića i Milana Radonjića, dok su po 20 godina kazne dobili operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga