Fondacija CURE: Nećemo karanfil, hoćemo prava

Aktivistkinje Fondacije CURE organizovale su u jedanaest gradova BiH protestne šetnje pod nazivom „Želimo da solidarnost, nenasilje i mir bude svakodnevnica svih građana i građanki BiH“

09. mar 2013

Aktivistkinje Fondacije CURE, povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena, organizovale su u jedanaest gradova Bosne i Hercegovine protestne šetnje pod nazivom „Želimo da solidarnost, nenasilje i mir bude svakodnevnica svih građana i građanki BiH“.

Desetine žena tako se okupilo i u Sarajevu, ispred zatvorenog Zemaljskog muzeja, odakle su se mirnom šetnjom uputile prema Trgu djece Sarajeva noseći transparente na kojima je pisalo „Hoću da je svaki dan 8. mart“, „Nećemo karanfil, hoćemo prava“, „Za sretan život bez nasilja“, „Slušaj! Ne kupuj mi cvijet, to mogu sama“.

Jadranka Miličević iz Fondacije CURE izjavila je za agenciju Anadolija da su se aktivistkinje ove fondacije danas okupile kako bi, kao i svake godine, obilježile Dan žena osmomartovskim maršom:

„Znači mi ga ne slavimo, mi ga samo obilježavamo. Želimo skrenuti pažnju javnosti BiH na još uvijek težak položaj žena, posebno mlađih generacija zbog toga što nas nema na izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zato što imamo porast nasilja u svakom obliku kako fizičkog, tako psihičkog i ekonomskog. Tako imamo i diskriminaciju.“

Ona je dodala da žene samo žele jednaka prava i jednake mogućnosti, posebno danas kada se simbolično obilježava 8. mart.

Fondacija CURE u svim gradovima BiH oko 420 mlađih članica.

Fatima Husejnović je jedna od starijih učesnica današnjeg marša. Došla je iz Vogošće kako bi podržala akciju Fondacije. „Gdje god se organiziraju neke ženske manifestacije, ja sam prisutna da bi dala ženama svoju podršku i svoj glas kako bi ostvarile svoja ljudska prava.“

Husejnović je govoreći o ženskim pravima istakla da žene danas nemaju dovoljno prava, ali se ta situacija mijenja iz godine u godinu.

„Ja već 21 godinu radim u ženskim organizacijama i ima nekog pomaka, ali daleko je od onog koliko bi trebalo da bude“, kazala je.

(Radio Sarajevo)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga