Fondacija Amal i Džordža Klunija hoće da pomogne Aleksandru Obradoviću

"Kluni" fondacija bavi se zaštitom i sprečavanjem zloupotrebe ljudskih prava

16. okt 2020

Advokat Vladimir Gajić, branilac Aleksandra Obradovića, rekao je za BIRN da ga je pre dva dana kontaktirala Kluni fondacija koja hoće da pomogne Obradoviću, jer takve slučajeve prate svuda po svetu.

Gajić je kazao da priprema izveštaj o toku postupka protiv Obradovića, koji će uskoro poslati fondaciji, navodi BIRN.

„Kluni“ fondacija bavi se zaštitom i sprečavanjem zloupotrebe ljudskih prava, a vode je advokatica Amal Kluni i njen suprug, glumac Džordž Kluni.

Gajić je prethodno podneo Apelacionom tužilaštvu u Beogradu Prigovor zbog nepravilnosti i nezakonitog rada Tužilaštva za Visokotehnološki kriminal (VTK) i zatražio da se ukine oznaka tajne sa predmeta u postupku protiv uzbunjivača iz Krušika.

Kluni fondacija za N1: Znamo za slučaj Aleksandra Obradovića i pratimo

Portparol Kluni fondacije za pravdu (Clooney Foundation for Justice) rekao je za N1 da su upoznati sa slučajem Aleksandra Obradovića i da bi mogli u budućnosti da posmatraju suđenje ukoliko optužbe protiv njega ostanu na snazi.

Program Kluni fondacije pod imenom Trajalvoč (TrialWatch) nadgleda, kako su naveli, suđenja novinarima, ženama, LGBTQ osobama, borcima za ljudska prava i manjinama, stajući u odbranu onima koji su nepravedno zatvoreni.

„Nadgledanje ovih procesa uključuje slanje posmatrača na suđenja koji zatim iznose stav o pravičnosti suđenja ili ukazuju na to ukoliko su načinjeni prekršaji. Upoznati smo sa istragom protiv Aleksandra Obradovića mogli bismo u budućnosti da posmatramo suđenje ukoliko optužbe protiv njega ostanu na snazi“, navodi se u odgovoru iz Fondacije na upit N1.

Aleksandar Obradović uhapšen je prošlog septembra jer je medijima dostavio dokumentaciju koja ukazuje da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u „Krušiku“ zbog čega je suspendovan sa posla, tri nedelje proveo u zatvoru, a dva meseca u kućnom pritvoru. Usled pritiska javnosti, pušten je na slobodu krajem decembra, a Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal još nije podiglo optužnicu.

(BIRN/N1, Foto: Screenshot N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga