Fon der Lejen pisala Oliveru Varhejiju: Proces proširenja ne smije stati

Varheji će naredne sedmice biti saslušan u Evropskom parlamentu, koji treba da da konačnu ocjenu da li ovaj ambasador Mađarske u evropskim institucijama može da zamijeni Austrijanca Johanesa Hana na ovoj poziciji

09. nov 2019

Proces proširenja na zapadni Balkan će u narednih pet godina morati da bude održiv i ubrzan, zasnovan na procjeni spremnosti na objektivnim kriterijumima za svaku pojedinačnu zemlju, navela je Ursula fon der Lejen, novoimenovana predsjednica Evropske komisije, u pismu Oliveru Varhejiju, novoimenovanom komesaru za proširenje.

Varheji će naredne sedmice biti saslušan u Evropskom parlamentu, koji treba da da konačnu ocjenu da li ovaj ambasador Mađarske u evropskim institucijama može da zamijeni Austrijanca Johanesa Hana na ovoj poziciji.

Podsjećanja radi, Evropski parlament dao je crveni karton njegovom prethodniku Laslu Tročanjiju, zbog čega je Mađarska Fon der Lejenovoj morala ponuditi drugog kandidata. Nova komisija trebalo je da počne s radom 1. novembra, ali njeno stupanje na dužnost odgođeno je za mjesec dana, jer je nekoliko nominovanih komesara dobilo odbijenicu u Evropskom parlamentu.

U pismu Varhejiju, Fon der Lejenova piše da Evropska komisija proces proširenja mora održati kredibilnim te je istakla da će i njena komisija stajati iza prijedloga sadašnje komisije da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji dozvoli početak pregovora.

„Vi bi trebalo da radite na ubrzavanju strukturalnih i institucionalnih reformi, sa snažnim fokusom na temelje vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije. Očekujem da podržite sve napore u borbi protiv korupcije u cijelom regionu i sve napore za dobrosusjedske odnose i rješavanje međusobnih sporova“, napisala je Fon der Lejenova u pismu Varhejiju.

Dodala je da će od svih komesara očekivati najviši nivo transparentnosti i etičkog rada.

„Ne smije biti prostora sumnjama u naše ponašanje i integritet. Kodeks ponašanja za komesare mora da postavi standarde i pravila koja se moraju poštovati. Vaša dužnost je da trošenje novca s kojim ćete raspolagati bude na korist poreskih obveznika i da slijedi principe odgovornog finansijskog postupanja“, naglasila je ona.

Fon der Lejenova je istakla da očekuje odgovorno korištenje instrumenata pretpristupne pomoći, kreativan i inovativan pristup pri njihovom korištenju, kao i podršku korištenju javno-privatnog partnerstva u njihovoj realizaciji, bez detaljnijeg objašnjenja na šta se ovo konkretno odnosi.

„U konsultacijama s visokim predstavnikom za spoljne poslove i potpredsjednikom Komisije postaraćete se da koordinirate Vaše aktivnosti s Evropskom ekonomskom zonom. Predstavljaćete komisiju u Savjetu EU za spoljne poslove i koordiniraćete prisustvovanje drugih članova Evropske komisije, u skladu sa potrebama“, rekla je ona, uz napomenu da će Varheji slijediti uputstva Jozefa Borela, visokog predstavnika EU za spoljne poslove, koji će mu pružiti podršku u njegovom poslu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je izuzetno dobra vijest sada već izvjesno postavljenje Olivera Varhejija za evropskog komesara za proširenje, dok Faris Kočan, istraživač na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani, kaže da je Varheji u Briselu poznat kao arogantna osoba na Twitteru, ali da će kao diplomata biti prihvatljiv.

„Mađarska vlada očigledno hoće ovaj resor, i u vezi s ovim pitanjem taj kandidat je manje sporan, jer je diplomata u karijernom smislu. Po njegovom životopisu ne bi bilo lako naći nešto protiv njega“, ocjenjuje Kočan za „Nezavisne“.

Sa ovim mišljenjem slaže se većina evropskih komentatora i medija koji su se ovih dana bavili ovom temom, ocjenjujući da je veoma izvjesno da će Varheji biti prihvaćen kao komesar.

Smjernice

-Održati proširenje kredibilnim

-Podržati Sjevernu Makedoniju i Albaniju

-Koristiti IPA odgovorno

-Zalagati se za institucionalne reforme na zapadnom Balkanu

-Borba protiv korupcije treba da bude osnovni kriterijum za napredak

-Raditi na rješavanju sporova u regionu

-Slijediti smjernice Jozefa Borela

(Nezavisne, Foto: Laurence Chaperon)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga