Fon der Lajen: Naredni meseci važni za odnose EU i Zapadnog Balkana

Predsednica Evropske komisije je ocenila da je prvo hrvatsko šestomesečno predsedavanje EU "istorijski trenutak" za tu zemlju, ali i za novu Komisiju, jer se hrvatsko predsedavanje poklapa sa prvih 100 dana rada nove Komisije

10. jan 2020

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas u Zagrebu da su idući meseci važni za odnose EU sa zemljama Zapadnog Balkana i založila se za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Idući meseci posebno su važni za naše odnose s Balkanom… Hrvatska je veliki zagovornik te teme“, rekla je predsednica EK na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem posle sastanka Kolegijuma komesara EU i hrvatskih ministara.

Ona je istakla da će u tom smislu biti veoma važan zagrebački samit EU i država Zapadnog Balkana i najavila da će se u prvoj polovini godine raditi na metodologiji proširenja pošto je grupa država na čelu s Francuskom blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Predsednica EK je izrazila uverenje da to ne treba da spreči EU da pokrene pregovore s tim državama.

„Oni su ispunili kriterijume, a mi moramo da ispunimo svoje obećanje“, rekla je ona i dodala da EU sada ne bi trebalo da menja uslove za njih, već samo da poboljša metodologiju pregovora.

Najavila je i donatorsku konferenciju za Albaniju 17. februara na kojoj će se prikupljati sredstva za pomoć posle razornih zemljotresa u toj zemlji.

Na pitanje hoće li nova metodologija proširenja biti predstavljena do zagrebačkog samita, ona je odgovorila potvrdno.

Fon der Lajen je takodje ocenila da je prvo hrvatsko šestomesečno predsedavanje EU „istorijski trenutak“ za tu zemlju, ali i za novu Komisiju, jer se hrvatsko predsedavanje poklapa sa prvih 100 dana rada nove Komisije.

„Naš uspeh zavisi od vašeg”, istakla je ona i dodala da je na sastanku Kolegijuma razgovarano i o evropskom zelenom pojasu, višegodišnjem finansijskom okviru i Bregzitu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je istakao važnost zagrebačkog samita za nastavak politike proširenja EU.

„Otvorili smo i temu perspektive proširenja na države jugoistoka Evrope, nama susednih zemalja… Želimo uneti novu dinamiku i po mogućnosti, razrešiti i deblokirati situaciju koja se tiče otvaranja pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, istakao je Plenković.

Delegacija EU koju predvodi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi u dvodnevnoj poseti Zagrebu povodom početka šestomesečnog predsedavanja te zemlje EU, a sve se odvija pod jakim merama bezbednosti.

Evropski i hrvatski zvaničnici na koncertu za početak predsedavanja Hrvatske EU

Najviši zvaničnici Evropske unije i Hrvatske bili su u četvrtak uveče na koncertu kojim je u Zagrebu svečano obeležen početak šestomesečnog predsedavanja Hrvatske EU.

Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta izveo je dela evropskih i hrvatskih kompozitora pred slušaocima medju kojima su bili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na programu su bila dela Mocarta, Vagnera, Verdija, Betovena, Gunoa i Dvoržaka, kao i Lisinskog, Zajca i Gotovca.

U publici su bili i odlazeća predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andreja Plenković s celom Vladom.

Hrvatska je 1. januara od Finske preuzela rotirajuće predvođenje EU, a 1. jula predaće ga Nemačkoj.

„Snažna Evropa u svetu punom izazova“, slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsedavanje.

Plenković je u govoru u HNK podsetio da Hrvatska, najmlađa članice Unije, predsedava EU u sedmoj godini svog članstva i uoči „30. godišnjice uvođenja demokratije“.

Dodao je da je evropska kulturna baština, nastala interakcijom nacionalnih kultura, motiv za političko delovanje i razmišljanje o budućnosti Evrope.

„Pritom cilj treba da nam bude daljnja demokratizacija donošenja političkih odluka, približavanje evropskih politika i institucija građanima jer ćemo tako još bolje moći odgovoriti na njihova očekivanja i potrebe“, rekao je Plenković.

Posle koncerta je predsednica Grabar-Kitarović priredila večeru za zvanice.

Grabar-Kitarović je u zdravici poručila da Evropska unija mora ostati ujedinjena i pokazati svetu da može biti globalni lider.

Istakla je da se kroz četiri prioriteta hrvatskog predsedavanja može stvoriti bolja Evropa, po meri njenih građana.

„Kroz Evropu koja se razvija, povezuje, štiti i koja je uticajna u svetu podržavaće se održivi i integrativni razvoj EU, a istovremeno ćemo se baviti gorućim pitanjem demografskih izazova“, kazala je Grabar-Kitarović.

„Zagovaraće se kohezija i konvergencija dok se rešava neodložno pitanje klimatskih promena“, podvukla je ona najavljujući i inicijative koje doprinose saobraćajnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti, uz jačanje bezbednosti građana i rad na „sveobuhvatnom pristupu migracijama“.

„I na kraju, ali ne najmanje bitno, imajući u vidu transformacionu snagu pristupnog procesa, nastavićemo da aktivno podržavamo proširenje EU“, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da će njena zemlja „nastojati da olakša postizanje dogovora o međusobno zadovoljavajućim i održivim budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva“.

(Beta, Foto: Laurence Chaperon)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga