Fon der Lajen: Budućnost celog Balkana je u EU, spremili smo ekonomski paket

"Zapadni Balkan je deo Evrope i nije samo usputna stanica na Putu svile"

16. sep 2020

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je danas u svom prvom govoru o stanju EU da je budućnost celog Zapadnog Balkana u Uniji.

“Budućnost celog regiona je u EU. Mi delimo istu istoriju, delimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je deo Evrope i nije samo usputna stanica na ‘Putu svile’. Uskoro ćemo predstaviti ekonomski paket oporavka za Zapadni Balkan koji će biti fokusiran na regionalne investicije“, najavila je Fon der Lajen u Evropskom parlamentu.

Reč je o ekonomskom i investicionom paketu za region vrednom više milijardi evra koji je najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan održan početkom maja u Zagrebu.

Predsednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila istorijska.

Fon der Lajen je govorila i o zelenom rastu za Evropu, smanjenju emisija ugljenika, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima na obe strane Atalntika i na obe strane Kanala“ rekla je govreći o transatlantskom partnerstvu i odnosima sa bivšom članicom Unije Britanijom.

Govoreći o kršenju ljudskih prava, Fon der Lajen je rekla da EU o tome mora da govori, bez obzira da li se radi o Hongkongu ili pravima Ujgura.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula fon der Lajen je rekla: „Budite hrabri i pređite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje“.

Fon der Lajen je u Evropskom parlamentu govorila i o pitanju migracije, Belorusiji, tenzijama u istočnom Mediteranu, odnosima sa Turskom.

(Beta, N1, Foto: Laurence-Chaperon)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga