Florijan Biber: Sve dok su Dveri deo koalicije, opozicija ima problem

"Sve dok su Dveri deo opozicione koalicije u Srbiji, ona ima ozbiljan problem kredibiliteta"

02. feb 2019

Politički analitičar i profesor na univerzitetu u Gracu Florijan Biber komentarisao je srpsku opoziciju, a povod je bio tvit lidera Dveri Boška Obradovića.

Obradović je na svom tviter nalogu okačio fotografiju sa Aleksandrom Zaldastanovim, vođom „Noćnih vukova“, tokom boravka u Moskvi.

„Sa Hirurgom, legendarnim vođom Noćnih vukova i velikim prijateljem srpskog naroda. Hvala ti za lekciju kako se brani Otadžbina, patriotski vaspitava omladina, voli svoja Crkva i pamte nacionalni heroji. Vidimo se ponovo u Srbiji!“, napisao je Boško Obradović.

Na taj njegov tvit reagovao je profesor istorije i politike Jugoistočne Evrope i direktor Centra za jugoistočne studije na Univerzitetu u Gracu.

„Sve dok su Dveri deo opozicione koalicije u Srbiji, ona ima ozbiljan problem kredibiliteta“, napisao je Florijan Biber.

Iako se “Noćni vukovi” javno promovišu kao organizacija koja podržava pravoslavlje i bavi se humanitarnim radom, mediji pišu da su oni „Noćni vukovi“ zapravo redovni učesnici nacionalističkih marševa, da ih finansira Kremlj, ali i da su „duboko umešani“ u strukturu Ruske pravoslavne crkve.

Organizacija „Noćni vukovi“ osnovana je 1989. godine, i u početku je okupljala ljubitelje rok muzike i moticikala koji su osamdesetih godina održavali zabranjene rok koncerte u Moskvi, da bi nedugo zatim postali prvi zvanični moto-klub u ŠSR-u.

Delegacija pokreta Dveri prisustvovala je u Rusiji proslavi 10 godina od uvođenja u tron patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, a lider pokreta Boško Obradović nakratko se susreo sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga