FLORIAN BIEBER: Srbija i Rusija blefiraju u pokeru sa Evropom

"Gledamo partiju pokera sa velikim ulozima u kojoj Srbija blefira sa ruskim vezama koje su manje suštinske nego što izgledaju, dok Rusija blefira sa jakim uticajem"

13. dec 2016

Florian Bieber, ekspert za Balkan sa Univerziteta u Gracu, za “Zašto?” analizira zašto je Srbija jako važna Rusiji, čiji je ministar inostranih poslova u dvodnevnoj posjeti u Beogradu:

Položaj i veličina

Srbija, kao i druge balkanske zemlje, Rusiju interesuje u okviru pokušaja da se naruše njihove euroatlantske integracije i da se stvore problemi za EU i NATO.

Sa sve većim slabljenjem obje organizacije u regionu, porasla je i sposobnost Rusije da sebi priskrbi uticaj i da postane vidljivija.

Rusija je također aktivna i u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji ali naravno Srbija je tu najvažnija zbog geografskog položaja i veličine.

Viša cijena

Ipak, ne bih precijenio važnost Srbije. Značaj ruske uloge je većim dijelom bazirana na uspješnoj glumi Rusije i onih koji posvuda vide rusku konspiraciju.

Obje strane, i Rusija i njeni kritičari, imaju koristi od napuhivanja ruskog učešća na Balkanu.

Za Srbiju, a pogotovo za trenutnu vladu, Rusija je korisna iz dva razloga. Prvo, može umiriti nacionalističke kritičare (kao što je Šešelj) održavanjem dobrih veza. Drugo, konsantnom pričom o ruskom uticaju Evropskoj uniji se može prodati po višoj cijeni.

Ja bih zbog toga rekao da gledamo partiju pokera sa velikim ulozima u kojoj Srbija blefira sa ruskim vezama koje su manje suštinske nego što izgledaju, dok Rusija blefira sa jakim uticajem.

Trend

Sa izborom Trumpa može se očekivati slabljenje američkog angažmana u regionu kao i slabija podrška EU, što opet ide na ruku ruskom učešću.

Ne mislim da je izvjestan jak savez ili saradnja između Rusije i Srbije ili neke druge zemlje ali što se udaljenijom čine evropske integracije to će sve više vlade u regionu gledati prema drugim silama kako bi u strateškim igrama pojačale svoju korist.

Vlade i Srbije i Crne Gore su bile uspješne u igranju na rusku prijetnju kao način jačanja soptvene pozicije u odnosu na Zapad a prigušile su i kritiku svojih demokratskih nedostataka. Nažalost, bojim se da će ovaj trend samo jačati.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga