FK Vojvodina u Mošorinu i Kovilju povodom 100. rođendana

Voša igra protiv Miletića i Šajkaša

07. okt 2014

Fudbalski klub Vojvodina iz Novog Sada odigraće prijateljske utakmice sa nižerazrednim klubovima Miletić i Šajkaš, u znak sećanja na početke kluba od pre 100 godina.

U mestu Mošorin, odakle je FK Miletić, rođen je 1897. godine Đorđe (Georgije) Živanov, jedan mladića koji su 1914. godine osnovali FK Vojvodina.

Živanov je bio sekretar kluba 1924. godine, kada je izgrađen stadion Vojvodine. On je bio sveštenik, koji je ubijen tokom Racije u Novom Sadu i šajkaškoj oblasti, koju su sproveli mađarski okupatori januara 1942. godine.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je 1961. godine kanonizavao protu Georgija Živanova sa ostalim postradalima tokom Šajkaške racije u rang novomučenike. “Vojvodina je tako postala jedan od retkih klubova na svetu među čijim se osnivačima našao i jedan svetac”, navodi se u saopštenju za javnost.

Vojvodina će odigrati i utakmicu sa FK Šajkaš iz Kovilja, jer je svoju prvu utakmicu odigrala upravo u Kovilju, u leto 1914. godine, sa tim klubom, koj je osnovan 1908. godine. “Nikako ne treba smetnuti sa uma, da u vremenu kada je moćna ruka Crno-žute monarhije vršila strogi nadzor nad radom svakog srpskog udruženja, da su samo žitelji Kovilja smgli hrabrosti da ugoste jedan polu-ilegalni klub”, piše u saopštenju. Vojvodina je tada pobedila sa 5:0, a vrlo brzo nakon toga počeo je Prvi svetski rat.

Utakmicu sa FK Mošorin u tom selu Vojvodina će odigrati u sredu, 8. oktobra, u 14 sati, a protiv Šajkaša će igrati nedelju danas kasnije, od 15 sati, u Kovilju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga