Voša kažnjena, a klub negira da je bilo fašizma

Fudbalski klub Vojvodina kažnjen je sa 25.000 evra jer su navijači koji su sa ekipom otputovali u Lihtenštajn na uta…

03. avg 2011

Fudbalski klub Vojvodina kažnjen je sa 25.000 evra jer su navijači koji su sa ekipom otputovali u Lihtenštajn na utakmicu sa Vaduzom skandirali fašističkom vođi Benitu Musoliniju.
Novosađani će dopuniti kasu UEFA ovim iznosom zbog veličanja fašizma, što je nešto što evropska kuća fudbala najoštrije sankcioniše.

Pored Vojvodine, disciplinska komisija UEFA kaznila je i Rad sa 1.000 evra, jer su njihovi navijači ubacili petardu na teren u duelu sa Olimpijakosom iz Volosa na Vračaru.

Oba kluba imaju pravo na žalbu, koja košta 3.000 evra, a evropska kuća fudbala je poznata po tome da nakon žalbe često i uveća kazne za klubove.

Međutim, u današnjem saopštenju iz FK „Vojvodina“ demantuju da su njihovi navijači koristili fašisitička znamenja.
„Navijači Vojvodine su na tribini istakli transparent sa slikom dva ukrštena čekića (grb West Ham Uniteda) za koji disciplinci UEFA smatraju da izražava antisemitizam. Na tribini je tokom utakmice upaljena i jedna baklja, što je po propisima UEFA kažnjivo. A navijači Voše istakli su i transparent sa likom Hanibala Lektora (lik doktora kanibala iz filma „Kad jaganjci utihnu“) – stoji u saopštenju.
Dodaje se da je uvredljivo skandiranje igraču Vaduca italijanske nacionalnosti „došlo sa potpuno druge tribine gde nisu bili smešteni navijači Vojvodine koji su organizovano stigli iz Srbije“.
Navodi se i da je FK „Vojvodina“ na zahtev discilinske komisije UEFA poslala i zvaničan odgovor sa objašnjanjima, ali da je UEFA  nakon toga ostala pri određenoj disciplinskoj meri „iz njima poznatih razloga“.

 (Radio 021, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga