- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Fiskalni savet: Srbiji preti kriza javnog duga

Srbiji preti kriza javnog duga koji je krajem 2011. premašio zakonsku granicu od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), upozorio je danas Fiskalni savet Srbije.

Javni dug Srbije trenutno je 50 odsto BDP i nastaviće da raste, navedeno je u izveštaju koji je Fiskalni savet predstavio na konferenciji za novinare.

Glavni pokretač rasta javnog duga je fiskalni deficit koji će, kako je istaknuto, u 2012. godini biti znatno veći od planiranih 152 milijarde dinara, jer je već u prvom kvartalu granicu premešio za oko 30 milijardi dnara.

Procena Fiskalnog saveta je da će, ako se ništa ne preduzme, do kraja godina fiskalni deficit biti veći od dozvoljenog za oko 50 do 60 milijardi dinara, tako da bi na kraju 2012. iznosio 200 milijardi dinara.

Budžetski deficit bi u tom slučaju umesto 4,25 iznosio 6,2 odsto BDP-a, a javni dug na kraju godine 55 odsto BDP-a.

Nepovoljna okolnost je to što će umesto planiranog rasta BDP-a u Srbiji od 1,5 odsto u 2012. najverovatnije doći do stagnacije, a u slučaju produbljivanja krize u Evropskoj uniji i do pada BDP-a, ukazao je Fiskalni savet.

Nova vlada će morati da sprovede oštre mere za smanjenje deficita u 2012. kao i u 2013. godini, predložio je Fiskalni savet.

Ocena tog nezavisnog tela je da je za kratkročnu održivost javnih finansija i izbegavanje krize javnog duga neophodno da se sadašnji fiskalni deficit u 2013. godini smanji sa 6,2 na tri odsto BDP-a, odnosno za oko milijardu evra.

Kratkoročne mere za smanjenje budžetskog deficita mogle bi da budu, kako je predloženo, zamrzavanje penzija i plata, poreska reforma, koja uklučuje povećanje PDV-a na 22 odsto, kao i dodatno smanjenje rashoda.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!