Firma povezana sa Borovicom uspešno posluje dok on duguje milijardu

Istraživanje 021.rs pokazalo je da je DMB Shipping povezan sa Dušanom Borovicom, kako imovinski, tako i kroz kontakte sa ključnim ljudima "DMB Shippinga", iako to u ovom preduzeću negiraju

02. feb 2021

Preduzeće DMB Shipping, koje se nalazi se na istoj adresi na kojoj su se nekada nalazile propale firme kontroverznog biznismena Dušana Borovice, povezano je sa Borovicom i godinama ubire profit, piše danas portal 021.rs.

Izvesna Marija Mesarović osnovala je preduzeće „DMB Shipping“ sa hiljadu dinara novčanog uloga. To preduzeće danas ostvaruje milionske profite u oblasti prevoza tereta unutrašnjim plovnim putevima i iskopavanja rečnih nanosa. U susret izlazi i Republika Srbija izdavanjem licenci za vađenje rečnih nanosa, te davanjem u zakup nekoliko lokacija na Dunavu radi iskopavanja šljunka i peska.

Istraživanje 021.rs pokazalo je da je ovo preduzeće povezano sa Dušanom Borovicom, kako imovinski, tako i kroz kontakte sa ključnim ljudima „DMB Shippinga“, iako to u ovom preduzeću negiraju. Borovica je jedan od najvećih poreskih dužnika u zemlji sa dugom od oko milijardu dinara.

Ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“ godinama su bili usidreni uz kej u Novom Sadu, propadajući baš kao i privredni gigant „Heroj Pinki“, kojem su nekada pripadali. Ta dva broda bila su spomenik lošoj privatizaciji u kojoj su najkraćih rukava ostali radnici, koji su u nekim momentima, da bi skrenuli pažnju na sebe i isterali pravdu, blokirali i saobraćaj na Dunavu.

Sa ledolomcima se ništa nije radilo i oni su propadali u Dunavu, a Udruženje profesionalnih lađara Srbije skretalo je pažnju na to da bi brodovi koji su nekada lomili led, mogli da potonu. Potonuće se, konačno, i dogodilo u maju 2020.

Tek u avgustu su odvučeni na drugu lokaciju, a za taj posao zadužena je bila firma „DMB Shipping“. Pokazaće se, bio je to tek početak “otkrivanja” preduzeća iz Rume.

DMB Shipping i Novi Sad povezuje sam Borovica po još jednom osnovu. Grad Novi Sad potražuje od Borovica transporta gotovo 792,3 miliona dinara za nikad izvedene radove na Bulevaru Evrope. Uvidom u dokumenta sa suđenja protiv četvrorke iz Zavoda za izgradnju grada, zbog posla u vezi sa Bulevarom Evrope, vidi se da je Grad Novi Sad imao dobru priliku da se obešteti, ali da tu priliku nije iskoristio. Nasuprot tome, „DMB Shipping“ nije bio nemaran kao Novi Sad i uspeo je da izvuče deo stečajne mase iz „Borovica transporta“.

Personalna povezanost sa Borovicom

Adresa propalih Borovičinih preduzeća, „Borovica-transport“ i „Borovica transport – Put“, i sadašnjeg uspešnog „DMB Shippinga“, nije jedino što povezuje ove dve firme. Zapravo, još jedno aktivno preduzeće Dušana Borovice, „Bački putevi“, smešteno je, kao i „DMB Shipping“, u Augusta Cesareca bb, Ruma.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Dragana Orlić direktorka je „DMB Shippinga“ od 6. juna 2019. godine. Međutim, nije joj to bila prva direktorska pozicija u životu. Istovremeno, kada je postala direktorka u „DMB Shippingu“, Orlić je već bila direktorka i u preduzeću Dušana Borovice – „Borovica transport – Put“.

Sa Borovicom je saradnju imala od oktobra 2018. godine, a dvostruku direktorsku funkciju, u „DMB Shippingu“ i u „Borovica transport – Putu“, nastaviće da obavlja, prema podacima APR-a, gotovo punih godinu dana, odnosno do maja 2020. godine.

U „DMB Shipping“ navode da ne postoji veza ove kompanije sa Dušanom Borovicom, dodajući da je „apsurdno komentarisati čaršijske priče naročito iz situacije uklanjanja ledolomaca sa keja u Novom Sadu“. Na podsećanje da je radila u firmi Dušana Borovice, Dragana Orlić daje argument da ima prava da promeni, kako posao, tako i poslodavca.

Međutim, Dragana Orlić nije jedina koja je povezana sa Dušanom Borovicom. Sama vlasnica „DMB Shippinga“ Marija Mesarović bliska je porodici Borovica, što se može i na njenim profilima na društvenim mrežama. Takođe, u posedu smo fotografija koje pokazuju privatnu povezanost Marije Mesarović i Dušana Borovice.

Korelacija „DMB Shipping“ – Borovica postoji i preko Konzorcijuma Rast. U ovom konzorcijumu trećinu udela imalo je preduzeće „Borovica transport“, a onda je u septembru 2017. godine ono obrisano iz registra i umesto njega, sa istim vlasničkim udelom upisuje se „DMB Shipping“. Više od tri godine nakon toga, u Konzorcijumu se dešava nova promena, te krajem 2020. godine direktorka postaje Sanja Borovica, koja je bila zastupnica i u „Borovica transportu“, kao i u „Borovica transport – Putu“.

Dokumentacija do koje je došao 021.rs pokazuje da je deo imovine, a pre svega više brodova koji su pripadali akcionarskom društvu „Dunav grupa agregati“ Dušana Borovice, završio u vlasništvu „DMB Shippinga“.

(021.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga