Finska: Tanušna pobeda, ali redak uspeh levice

Prema finskom ustavu, lider najveće partije u parlamentu ima pravo da prvi pokuša da formira vladu

16. apr 2019

Socijaldemokrate Finske osvojile su tesnu pobedu na nedeljnim parlamentarnim izborima što je ujedno prva pobeda partije levog centra za protekle dve decenije.

Rezultati su takvi da dve prvoplasirane partijske grupacije dele bukvalno desetine glasova – Socijaldemokrate 17,7 odsto nasuprot ultradesničarskoj partiji Fins za koju je glasalo 17,5 odsto birača.

Partija Centra odlazećeg premijera Juha Sipile završila je na četvrtom mestu sa 13,8 odsto osvojenih glasova dok je Nacionalna koaliciona partija desnog centra – mlađi partner iz vlade Partije centra – osvojila treće mesto sa 17 odsto glasova.

Socijaldemokrate su prošle gore nego što se očekivalo imajući u vidu da su istraživanja uoči glasanja pokazivala da bi mogli da osvoje 19 odsto glasova. Lider partije Anti Rine je čekao do kasno uveče pre nego što je proglasio pobedu. „Nakon 20 godina izgleda da smo najveća stranka i mi smo na putu da zauzmemo poziciju premijera“, rekao je on.

Prema finskom ustavu, lider najveće partije u parlamentu ima pravo da prvi pokuša da formira vladu. Uprkos tome što je učinak socijaldemokrata slabiji od očekivanog njihova pobeda je redak uspeh u današnjoj Evropi za neku partiju levog centra. One se proteklih godina suočavaju sa slabijom podrškom u zemljama kao što su Nemačka, Francuska, Italija.

Ishod izbora je, takođe, pokazatelj da politička levica doživljava neku vrstu oporavka u srcu Skandinavije, iako je ona daleko od stare slave, prenosi evropski portal Politiko. Levičarski premijeri na vlasti su u Islandu i Švedskoj, a danske socijaldemokrate vode u anketama pred izbore na leto. Norveška Laburistička partija osvojila je većinu glasova na izborima pre dve godine, ali nije uspela da formira koaliciju i preuzmu vlast.

Kako su pristizali rezultati sa finskih izbora, Rine je u izjavi za medije kazao da je za uspeh socijaldemokrata odgovoran veliki tim koji je tokom protekle dve godine vodio diskusiju o izazovima sa kojima se suočava danas Finska i kako rešiti te probleme. „Pokrenuli smo mnoga jaka pitanja kao što su zdravstvo i obrazovanje, ključna za našu budućnost“, kazao je Rine.

Za sada nije poznato sa kim će socijaldemokrate pokušati da formiraju vladu. Manja partija Zeleni i partija Levice mogli bi biti njihovi saveznici, a socijaldemokrate bi, prema nekim analizama, mogle da pokušaju da pozovu u savez i Partiju centra ili NCP. Ipak, manja je verovatnoća sklapanja koalicije sa poslednje dve partije imajući u vidu da se razilaze u pitanjima poput fiskalne politike. Rine kaže da je spreman i na povećanje poreza za finansiranje javnih usluga i da je njegova kampanja često bila fokusirana na podršku najsiromašnijima te na smanjenje nejednakosti. Međutim, prethodna vlada podnela je ostavku pošto nije uspela da progura socijalne i zdravstvene reforme.

U međuvremenu, uspeh partije Fins odražava evropski trend uspona desničarskih i populističkih partija koje zagovaraju oštrije migracione politike i granične kontrole. Analitičari ukazuju da je nagli uspon partije Fins delom podstaknut oživljavanjem debate o imigraciji pošto je jedan broj muškaraca rođenih izvan Finske okrivljen za seksualno zlostavljanje.

Klima je bila važna tema

Klimatske promene su se pokazale kao jedno od centralnih pitanja kampanje. Zeleni su zagovarali da bi Finska trebalo da ubrza napore u cilju smanjenja emisije štetnih gasova, između ostalog, i odredili datum do 2030. do kada bi država trebala da neutrališe emisiju ugljen-dioksida. Oni su sebi obezbedili 11,5 odsto podrške na izborima i osvojili peto mesto.

(Danas, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga