Fini: Smene u RTV zabrinjavajući signal

Smene urednika šalju zabrinjavajuće signale koji ne doprinose demokratskim vrednostima

02. juna 2016

Ambasadorka Australije Džulija Fini (Julia Feeney) izjavila je danas u Novom Sadu da smene urednika i novinara koje su se nedavno desile na Javnom servisu Radio televiziji Vojvodine šalju zabrinjavajući signale koji ne doprinose demokratskim vrednostima, kao ni težnjama Srbije da se priključi EU.

Upravni odbor RTV smenio je nedavno programskog direktora te medijske kuće Slobodana Arežinu, ostavke na funkcije dali su i generalni direktor RTV Srdjan Mihajlović i glavna urednica Prvog programa televizije Marjana Jović, a nakon toga usledile su nenajavljene smene 14 urednika i novinara, zbog čega su organizovani i protesti.

Fini je povodom ovih dešavanja rekla da se nada da će biti obezbedjena veća transparentnost ovih procesa, kako bi novinari bili zaštićeni od toga da budu „instrumenti politike“.

„Integritet novinara se mora sačuvati po svaku cenu“, rekla je Fini na predstavljanju Bele knjige posvećene konkursnom sufinansiranju medija u Srbiji i dodala da se to posebno odnosi na Javne servise, koji u zemljama u tranziciji imaju posebnu težinu u medijskom prostoru.

Prema njenim rečima, vlast i cela država treba u potpunosti da podržavaju nepristrasnu ulogu Javnih servisa RTV i RTS, jer su oni „prva vrata ka informacijama za celokupnu javnost“.

„Uredjivačka politika javnih servisa treba da bude u potpunosti nezavisna, kako bi ispunili svoju ulogu, koja sa sobom donosi i veliku odgovornost prema javnosti“, kazala je Fini.

Kako je obajsnila, od kada je došla u Srbiju, neprestano sluša pozitivne komentare o kvalitetu programa na pokrajinskom javnom servisu RTV i izrazila nadu da će se taj pozitivan trend nastaviti i „u vremenima koja dolaze“.

Dodala je da Australija snažno podržava slobodu medija i unapredjenje pravnog okvira za povećanje te slobode.

„Slobodni mediji su osnovni stub svakog demokratskog društva. Sloboda izražavanja i mišljenja omogućava da se čuju različiti glasovi, bilo da podržavaju ili kritikuju vlast, kako bi se celokupno društvo uključilo u donošenje odluka i tako stvorilo aktivnu demokratsku zajednicu“, objasnila je Fini.

Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja rezultat je projekta Medijske koalicije, obuhvata period od aprila 2015. do aprila 2016. godine, a izradjena je uz podršku ambasada Australije i Velike Britanije.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvno novinara Vojvodine, Lokal pres i ANEM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga