- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Financial Times: Balkanske zemlje se okreću Kini i Rusiji u potrazi za vakcinama

Isključene iz Evrope, balkanske zemlje koje teže članstvu u EU, u potrazi za vakcinama protiv koronavirusa, okrenule su se Rusiji i Kini, piše Financial Times (FT) dodajući da je Srbija prva evropska zemlja koja je počela da koristi kinesku vakcinu, a njenim primerom krenuli su i njeni susedi.

List podseća da je EU zapadnobalkanskoj šestorki obezbedila 70 miliona evra za nabavku vakcina, ali da zbog problema s nabavkom u Evropi četiri zemlje tek treba da dobiju prve doze nekoliko meseci nakon početka cepljenja u drugim.

Frustrirane, neke sada gledaju na istok prema Rusiji i Kini kako bi se snabdele, dok pojedini zvaničnci upozoravaju da bi to moglo naštetiti i kredibilitetu EU u regionu.

„Neko bi mogao iskoristiti situaciju i reći da su Kina i Rusija te koje pomažu kad je teško, dok zapadne vlade ne uspevaju“, rekao je jedan zvaničnik u Severnoj Makedoniji.

Za razliku od većine regionalnih lidera, kako piše FT, moćni srpski predsednik negovao je bliske odnose s Pekingom i Moskvom u tandemu s procesom pristupanja EU. To je oneraspoložilo Brisel i Vašington, ali je Srbija, zemlja od sedam miliona stanovnika, već dobila više od milion doza vakcina, a još milion će stići pre početka marta, piše FT i dodaje da pristup Beograda dobija na snazi među ostalim zemljama u regionu koje su se uzdale u plan distribucije EU.

Susedno Kosovo i Bosna i Hercegovina, kao i NATO saveznici Severna Makedonija i Crna Gora, još nisu dobili ni jednu dozu. Zvaničnici u Skoplju i Podgorici najavili su prošle nedelje da će kupiti vakcine od Rusije i Kine.

„Želeli smo da uzmemo zapadne vakcine, da pokažemo gde mi kao zemlja pripadamo i u početku isključili mogućnost pregovora s Rusima i Kinezima“, rekao je za FT jedan zvaničnik Severne Makedonije, dodajući da njegova vlada sada ima problem da objasni kašnjenje.

Prema njegovim rečima, bilo bi teško objasniti ljudima zašto se čeka na tri vakcine koje je odobrila EU, kad u Evropi postoje zemlje, poput Mađarske, koje uzimaju kinesku vakcinu.

Crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da će, osim nedavno potpisanog ugovora za 150.000 kineskih vakcina, tražiti 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik.

Bosanska vlada je sredinom januara saopštila da započinje pregovore s Moskvom, Pekingom i Fajzerom, navodi FT i dodaje da su obe zemlje čekale da dobiju vakcine preko programa Kovaks.

List podseća i da je EU izuzela Balkan od nove zabrane izvoza vakcina u zemlje izvan EU, ali je nesposobnost bloka da pošalje čak i simbolične doze zemljama koje teže članstvu izazvala razočaranje.

„Nisu očekivali da će ih dobiti istovremeno sa zemljama članicama EU, ali očekivali su nekakvu jasnu vremensku liniju… i sada se osećaju kao da su napušteni“, rekao je Adi Cerimagić iz Evropske inicijative za stabilnost.

U Albaniji, međutim, istorijsko nepoverenje u Kinu i Rusiju nadmašuje razočaranje u Evropu, piše FT i dodaje da je Albanija pre tri decenije izašla iz jedne od najrepresivnijih evropskih diktatura, iza koje je dugi niz godina stajao Peking.

Premijer Edi Rama rekao je da će se kloniti nabavke ruskih ili kineskih vakcina zbog trajne opreznosti, ali i da je razočaran što njegova zemlja, koja se ušla u NATO 2009, nije dobila ni simbolične doze vakcine kroz mehanizme EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!