Filozofski fakultet u Novom Sadu obeležio 65. rođendan

Filozofski fakultet osnovan je 1954. godine i zajedno sa Poljoprivrednim bio je nukleus osnivanja Univerziteta u Novom Sadu

29. nov 2019

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obeležio je danas 65 godina od osnivanja, a tim povodom održana je svečana akademija i organizovane su izložbe, promocije zbornika, druženje sa najstarijim diplomcima.

Filozofski fakultet osnovan je 1954. godine i zajedno sa Poljoprivrednim bio je nukleus osnivanja Univerziteta u Novom Sadu.

Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš kazala je da je na tom fakultetu od njegovog osnivanja diplomiralo 24.000 studenata, što je ekvivalentno broju stanovnika jednog manjeg grada, poput Bečeja.

“Pored toga što smo fakultet, mi smo i mesto kulturne i naučne diplomatije i nadam se da ćemo imati podršku u tome”, kazala je Ivana Živančević Sekeruš.

Predsednica Saveta Filozofskog fakulteta Jasmina Grković Mejdžor kazala je da epoha u kojoj živimo kao vrednost prepoznaje praktičnu korist kao imperativ, a nedovoljno prepoznaje društvene i humanističke vrednosti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su republički i pokrajinski funkcioneri, kao i predstavnici Rektorata univerziteta, nastavnici i studenti.

Organizovana je izložba “Filozofski fakultet – godina nulta”, koja pruža uvid u početke rada fakulteta kroz pregled onovremene štampe. Autorke izložbe su Isidora Gordić Fisković i Paulina Čović

Otvorena je i izložba “Otvorena vrata: ovo još niste videli”, u organizaciji Biblioteke fakulteta, koja na nesvakidašnji način predstavlja knjige na brojnimjezicima koji se uče na fakultetu, poput ilustrovanih, zanimljivih izdanja, zatim enciklopedije, reprezentativne monografije o zemljama, rečnike, knjige koje je fakultet na poklon dobijao od ambasada, stranih kulturnih institucija i izdavača, a koje stoje u fondovima, ali nisu vidljive. Autorka te izložbe je Nataša Belić.

Održana je i promocija zbornika “Derivatološko-leksikološka istraživanja ruskog i srpskog jezika prof. dr Jelke Matijašević”, na kojoj su govorili Darinka Gortan Premk, Rajna Dragićević i dve urednice, Vera Vasić i Marija Stefanović.

Dodeljene su i zlatne diplome i organizovan je susret sa zlatnim alumnistima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga