Filozofski fakultet slavi 60. rođendan

U sastavu Filozofskog fakulteta danas se nalazi 17 odseka, na kojima redovne studije pohađa 4.916 studenata

01. dec 2014

Svečanom akademijom, uručenjem priznanja najboljim mladim istraživačima i studentima, kao i premijerom dokumentarnog filma o istorijatu fakulteta, Filozofski fakultet u Novom Sadu danas je započeo obeležavanje svoga 60. rođendana.

Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov podsetio je da je i sam bio student tog fakulteta i rekao da Filozofski fakultet oblikuje društvo, društvenu misao i ponašanje. On je ocenio da ljudi sa Filozofskog fakulteta nemaju uticaj koji zaslužuju na društvene tokove i ocenio da je to jedan od razloga zašto nam je društvo u krizi.

Prisutne su, između ostalih, pozdravili i rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković i dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš.

Novoustanovljeno priznanje fakulteta za doprinos integraciji osoba sa invaliditetom uručeno je Milici Ružičić Novković, koja je svojevremeno na univerzitetu osnovala Udruženje studenata sa invaliditetom, i koja danas vodi nevladinu organizaciju za pomoć osobama sa invaliditetom Centar „Živeti uspravno”.

U okviru obeležavanja 60. godišnjice fakulteta, od 1. do 5. decembra biće održana i dva međunarodna naučna skupa: Susret kultura i Konteksti, a u okviru nedelje obeležavanja 60. godišnjice fakulteta biće organizovana i velika izložba posvećena radu Centralne biblioteke Filozofskog fakulteta. Ta biblioteka je, iza Biblioteke Matice srpske, druga po veličini u Vojvodini.

U okviru svečanosti biće održani i susreti sa alumnistima, odnosno bivšim studentima, kao i sa penzionerima ove ustanove.

Odsek za slovakistiku u okviru proslave obeležiće 50 godina postojanja pod okriljem Filozofskog fakulteta, a Odsek za medijske studije, kao najmlađi na fakultetu, obeležiće deceniju svoga rada.

Filozofski fakultet u Novom Sadu jedan je od dva najstarija fakulteta u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, a kao i Poljoprivredni fakultet osnovan je 1954. godine.

Oko 19.000 studenata diplomiralo je na Filozofskom fakultetu za 60 godina njegove istorije.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao jedinom u Srbiji, omogućeno je studiranje na pet maternjih jezika (srpski, mađarski, slovački, rumunski i rusinski).

Na tom fakultetu, između ostalih, radili su pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić, književnik i akademik Milorad Pavić, koji je bio i dekan Fakulteta od 1977. do 1979. godine, lingvisti Pavle i Milka Ivić, kao i prva žena-rektorka jednog univerziteta u Srbiji, Olga Hadžić.

U sastavu Filozofskog fakulteta danas se nalazi 17 odseka, na kojima redovne studije pohađa 4.916 studenata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga