- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Filozofski fakultet dodelio zlatne diplome svojim prvim studentima

Filozofski fakultet organizovao je danas, povodom svoga 60. rođendana, svečanost na kojoj je uručio diplome svojim prvim studentima, koji su diplomirali u razdoblju od 1958. do 1968. godine.

Profesorica emerita Marija Kleut je u ime “diplomaca” zahvalila fakultetu i kazala da je profesorski poziv “najlepši na svetu”.

“I ne primećujete da starite, jer dolaze sve nove i nove generacije, koje onda poredite sa svojim kolegama iz vremena dok ste studirali. To je kao ona bajka ‘Čardak ni na nebu ni na zemlji’: mi i ne primećujemo da sve više idemo ka nebu”, kazala je Marija Kleut.

Jedan or prvih profesora Filozofskog fakulteta, matematičar Bogoljub Stanković podsetio je na vreme kada je i studij matematike bio na tom fakultetu.

Aktuelna dekanica Ivana Živančević Sekeruš kazala je da veruje u intergeneracijski dijalog i da je uverena da za prve diplomce Filozofskog fakulteta nema penzije, jer su i danas, iako u godinama, veoma aktivni. “Mi ne bismo bili ovde da nije bilo vas”, poručila je Živančević Sekeruš i navela da je Filozofski fakultet u Novom Sadu do danas završilo više od 19.000 studenata.

Podsetila je da je na fakultetu bilo šest odseka kada je 1954. godine osnovan i navela da danas na fakultetu ima 45 akreditovanih studijskih programa, od čega 18 na osnovnim studijama, 19 na masterskim i osam na doktorskim studijama.

Prodekan za međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta Nebojša Majstorović rekao je da je ta visokoškolska ustanova osnovala svoj alumni klub, odnosno klub bivših studenata, i izrazio uverenje da će druženja među alumnistima od danas biti češća.

Na kraju svečanosti prikazan je dokumentarni film o 60 godina dugačkoj istoriji fakulteta, u produkciji Odseka za medijske studije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!