Filozofski fakultet dodelio zlatne diplome svojim prvim studentima

Profesorski poziv je najlepši na svetu

03. dec 2014

Filozofski fakultet organizovao je danas, povodom svoga 60. rođendana, svečanost na kojoj je uručio diplome svojim prvim studentima, koji su diplomirali u razdoblju od 1958. do 1968. godine.

Profesorica emerita Marija Kleut je u ime “diplomaca” zahvalila fakultetu i kazala da je profesorski poziv “najlepši na svetu”.

“I ne primećujete da starite, jer dolaze sve nove i nove generacije, koje onda poredite sa svojim kolegama iz vremena dok ste studirali. To je kao ona bajka ‘Čardak ni na nebu ni na zemlji’: mi i ne primećujemo da sve više idemo ka nebu”, kazala je Marija Kleut.

Jedan or prvih profesora Filozofskog fakulteta, matematičar Bogoljub Stanković podsetio je na vreme kada je i studij matematike bio na tom fakultetu.

Aktuelna dekanica Ivana Živančević Sekeruš kazala je da veruje u intergeneracijski dijalog i da je uverena da za prve diplomce Filozofskog fakulteta nema penzije, jer su i danas, iako u godinama, veoma aktivni. “Mi ne bismo bili ovde da nije bilo vas”, poručila je Živančević Sekeruš i navela da je Filozofski fakultet u Novom Sadu do danas završilo više od 19.000 studenata.

Podsetila je da je na fakultetu bilo šest odseka kada je 1954. godine osnovan i navela da danas na fakultetu ima 45 akreditovanih studijskih programa, od čega 18 na osnovnim studijama, 19 na masterskim i osam na doktorskim studijama.

Prodekan za međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta Nebojša Majstorović rekao je da je ta visokoškolska ustanova osnovala svoj alumni klub, odnosno klub bivših studenata, i izrazio uverenje da će druženja među alumnistima od danas biti češća.

Na kraju svečanosti prikazan je dokumentarni film o 60 godina dugačkoj istoriji fakulteta, u produkciji Odseka za medijske studije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga