Filmske radionice sa intelektualno ometenim mladim osobama

Radionice su osmislili Saša Asentić iz Per.Arta i kanadski reditelj Robertom Santaguido, a do 5. novembra članovi i članice grupe proći će kroz svojevrsan kreativni proces koji će im omogućiti da izrade lične dokumentarne kratke filmove

18. okt 2012

Umetnička asocijacija Per.Art realizuje kreativne radionice sa mladima sa intelektualnom ometenošću, koje se odnose na stvaranje ličnog dokumentarnog filma.

Radionice su osmislili Saša Asentić iz Per.Arta i kanadski reditelj Robertom Santaguido, a do 5. novembra članovi i članice grupe proći će kroz svojevrsan kreativni proces koji će im omogućiti da izrade lične dokumentarne kratke filmove.

Na početku procesa, učesnici radionice su se upoznali sa filmskim žanrovima, posebno sa dokumentarnim filmom, a potom su, kroz niz zadataka i vežbi koje su podrazumevale razgovor, crtež kao i razvoj naracije kroz asocijativno razmišljanje, došli do mini scenarija za 13 kratkih ličnih dokumentarnih filmova, prema idejama i motivima svakog člana i članice ponaosob.

U toku su snimanja prema izrađenim scenarijima, koja se odvijaju na različitim lokacijama u Novom Sadu, ali i izvan grada.

U okviru projekta biće snimljen i dokumentarni film o Goranu Gostojiću, dugogodišnjem članu grupe, čiji život je ispunjen brojnim društvenim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

Promocija filma planirana je za 3. decembar, odnosno za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Sa ovim projektom, Per.Art nastavlja da sprovodi svoj interdisciplinarni pristup u razvoju inkluzije u oblasti umetnosti i kulture, povezujući profesionalne umetnike iz različitih oblasti sa umetnicima sa intelektualnom ometenošću.

Radionice ličnog dokumentarnog filma vode Roberto Santaguida, Olivera Kovačević Crnjanski, Nataša Murge Savić, Frosina Dimovska i Tatjana Tucić i asistenti Dunja Crnjanski, Andrej Nenadov i Danijel Mandić.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga