Filmovi Hanekea i braće Darden u CK13

Omladinski centar CK13 u Novom Sadu prikazuje od 17. do 20. novembra ciklus filmova “Dekonstrukcija Evrope”

15. nov 2013

Omladinski centar CK13 u Novom Sadu prikazuje od 17. do 20. novembra ciklus filmova “Dekonstrukcija Evrope” sa ostvarenjima nagrađivanog austrijskog režisera Mihaela Hanekea (Michael) i belgijske braće Darden (Jean-Pierre i Luc Dardenne) – dva savremena rediteljska opusa koji značajano doprinose razumevanju savremenog društva i simboličkog nasilja na kojem počiva i predstavljaju važne priloge otporu, pobuni i promeni.

Baveći se centralnim pitanjima civilizacije i kulture danas, visokom i srednjom klasom i njenim elitističkim (eskapističkim) načinom života (Haneke) i najugroženijim slojevima društva, preispitujući fenomene kao što su: nezaposlenost, prekaritet, neravnopravnost i položaj imigranata u Evropi u kojoj dominiraju neoliberalne vrednosti (braća Darden), vidljivim i nevidljivim nasiljem i lažnim multikulturalizmom koji unazađuje Evropu i preti da je uništi, i Haneke i braća Darden svojim stvaralaštvom pozivaju na otpor i aktivno delovanje svakog pojedinca protiv novih mitova neoliberalne ideologije, istakao je CK13 u najavi 15. Art bioskopa.

Program počinje 17. novembra “Obećanjem” (1996) braće Darden i “Benijevim videom” (1992) Hanekea.

Biće prikazani i filmovi “Rosetta” (1999), “Sin” (2002) i “Dete” (2005) Dardenovih, te “Funny Games” (1997), “Skriveno” (2005) i “Sedmi kontinent” (1989) Hanekea.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Sajt CK13 je http://ck13.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga