Film o sveštenicima koji su činili dobra dela u ratu

Živeti zajedno, uprkos zločinima

23. feb 2015

Dokumentarni serijal “Živeti zajedno”, koji je posvećen procesu pomirenja i jačanju međuetničkog poverenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini, nastavlja se večeras na Radioteleviziji Vojvodine (RTV), dokumentarnim filmom “Apostoli dobra”, koji je posvećen sveštenicima koji su u ratu činili dobra dela.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Milorad Golijan zaštitio je dvojicu hodža u Vlasenici na početku rata, 1992. godine. Stao je u njihovu zaštitu i, pored strašne osude svojih sugrađana koja ga je primorala da napusti Vlasenicu, spasio je život Munibu Ahmetoviću i Begu Selimoviću.

Na drugoj strani Bosne i Hercegovine, u Livnu, katolički fratar Marko Gelo činio je dobra dela za svoje komšije druge nacionalnosti, Srbe i Bošnjake.

Film „Apostoli dobra“ drugi je film koji će na RTV biti prikazan iz serijala „Živeti zajedno“. Autorke su novinarke Maja Leđenac i Željka Mihaljević. Film će biti emitovan u ponedeljak, u 23.10 na Prvom programu RTV-a.

Dokumentarni filmovi iz serijala „Živeti zajedno“ govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog perioda na području bivše Jugoslavije.

Dokumentarci govore o ljudima koji su se izdigli iznad nasilja i brutalnih ratnih zločina, i koji su konkretnim delima pomogli onima „s druge strane“.

Pre nedelju dana prikazan je prvi film iz ovog serijala „Znam šta je ofsajd“, koji govori o tome šta za društvo znači kada je sport mnogo više od igre.

U okviru serijala biće prikazana još tri dokumentarna filma, među kojima je i film “Heroji bitke za ranjenike”, autora Aleksandra Reljića, koji za tematiku ima ratno Goražde i veliku humanost na delu.

Četvrti dokumentarni film “Komšije” posvećen je dobrim ljudima u vremenu zla sa područja Prijedora, a autori su Mirha Dedić i Marko Rogićević.

Serijal će biti zatvoren dokumentarnim filmom “Nisu ćutali”, koji govori o antiratnom pokretu u Vojvodini početkom devedesetih godina prošlog veka. Autori tog filma su Branislava Opranović, Darko Šper, Maja Leđenac i Norbert Šinković.

U okviru istog projekta nastali su i novinarski istraživački tekstovi na slične teme.

Kako je najavljeno, u narednom periodu NDNV i BH novinari će organizovati niz javnih debata u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, na kojima će promovisati dokumentarne filmove i teme pomirenja i jačanja međuetničkog poverenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Producenti serijala su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i udruženje BH novinari, koproducent je RTV, a projekat “Živeti zajedno” podržala je Evropska unija iz svoga fonda “Jačanje medijskih sloboda u Srbiji”.

Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i nemački Forum ZFD.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga