Film o opsadi Sarajeva u Beogradu

"Film govori o ljudima koji su preživeli opsadu, o čovekovom iskustvu opsade. To je priča o opkoljenom gradu, o borbi i otporu”

03. okt 2018

Projekcija fila “Opsada” (The Siege) francuskog novinara, ratnog izveštača i dokumentariste Remija Urdana (Remy Ourdan), koji govori o ratnoj opsadi Sarajeva, biće prikazan sutra uveče u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Posle filma će biti održan razgovor sa autorom, saopštio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

“Na kraju 20. veka, Sarajevo je pretrpelo najdužu opsadu u novijoj istoriji. Film govori o ljudima koji su preživeli opsadu, o čovekovom iskustvu opsade. To je priča o opkoljenom gradu, o borbi i otporu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Sarajevo bilo evropski grad, raskrsnica između Istoka i Zapada, multietnički i tolerantan grad.

“Sarajevo je bilo nenaoružani glavni grad države koja nema vojsku. Za Sarajlije, rat je došao kao iznenađenje. Za Sarajlije, njihov otpor nije bio samo vojni, već i politički, intelektualni i umetnički. Osim za opstanak, Sarajevo se borilo i za vrednosti, ideju koegzistencije”, piše u saopštenju.

Projekcija filma održava se u okviru ižložbe „Opkoljeno Sarajevo“, koja je postavljena u Ustanovi kulture Parobrod do 6. oktobra 2018. godine.

Izložba “Opkoljeno Sarajevo” govori o životu građana, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine, živeli bez struje, vode i grejanja, u periodu opsade koju je organizovala Vojska Republike Srpske.

Izložba prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gde i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život, a priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani.

Tu izložbu realizuju FHP i Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga