Film o Milevi Marić-Ajnštajn

Mileva Marić-Ajnštajn zaslužuje "pošten film", a ne rediteljsko "ulagivanje nacionalnoj mitomaniji", poručio reditelj Miloš Jovanović

21. dec 2011

Igrano-dokumentarni film o Milevi Marić-Ajnštajn „Frau Ajnštajn“ novosadskog reditelja Miloša Jovanovića biće premijerno prikazan večeras u Novom Sadu.

Film govori o poslednjim danima života Mileve Ajnštajn i nemogućnosti da se rekonstruiše i revalorizije njen život i rad. U ulozi Mileve Ajnštajn je glumica Anica Dobra.

„Iako smo, kao nacija, skloni da Milevi pripišemo daleko veće zasluge nego što to možemo da dokažemo, film se ne bavi nagađanjima o njenom naučnom doprinosu delu Alberta Ajnštajna“, ukazao je reditelj Jovanović.

Tema je „velika ljubav dva blistava uma, dvoje ljudi koji su iz te velike ljubavi napravili veliko naučno delo“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Mileva Marić-Ajnštajn zaslužuje „pošten film“, a ne rediteljsko „ulagivanje nacionalnoj mitomaniji“. Igrani deo filma govori o poslednjim danima života glavne junakinje, a dokumentarni deo sadrži svedočanstva onih koji su pokušali da rekonstruišu njen život. Film je sniman na 90 mesta u Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji, i Bosni i Hercegovini na nemačkom, srpskom, mađarskom i češkom jeziku. Scenario su pisali Miloš Jovanović i Aleksandra Pleskonjić, a muziku Rambo Amadeus. Premijera je u 21.30 sati, u Kulturnom centru Novog Sada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga