- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Film „Ispričaj svoju priču“ nagrađen na FROM-u

Međunarodni filmski festival FROM, koji se bavi romskom tematikom, završen je sinoć u Malom Iđošu, a za najbolji film proglašen je dokumentarni intervju „Ispričaj svoju priču“ nastao u Novom Sadu.

Kratki dokumentarni intervju govori o novosadskom piscu Ištvanu Farkašu, koji je napustio Srbiju u potrazi za boljim životom, ali je nakon četiri godine morao da se vrati u još teže okolnosti, a tokom prve povratničke zime, kada troškovi života rastu, opstanak je morao da traži radeći kao sakupljač sekundarnih sirovina.

Celokupan film je sniman mobilnim telefonima, a autorke su Maja Leđenac i Lea Kotlica. Film je nastao u okviru projekta Centra za interkulturnu komunikaciju (CINK), uz podršku Fonda za otvoreno društvo, čija je ideja da se ovakve i mnoge druge priče manjinskih i marginalizovanih zajednica, nađu na internet sajtu ispricajsvojupricu.rs.

U žiriju FROM-a radili su Danica Maksimović, Ivan Karl i Ivan Velisavljević, koji su u obrazloženju nagrade naveli da “Ispričaj svoju priču” novinarski sažeto i hrabro, daje priliku glavnom junaku da ispriča svoju priču o tome da “nikada neće pristati da ćuti i trpi”.

Autorke filma su poručile da je važno što je nagradu odnela jedna ovakva novinarska priča, jer ona daje glas „običnom čoveku, koji se bori za osnovnu egzistenciju, potpuno odstranjen od društva samo zato što je druge nacije„.

„Naša je dužnost kao novinara da se bavimo i ovakvim temama, a nadam se da ćete i vi svi doprineti radu portala ispricajsvojupricu.rs, i dodati mu još mnoge, nekad pozitivne, a nekad i vrlo teške priče poput Farkaševe“, rekla je Maja Leđenac.

FROM je nagradu dodelio i “za efektan i duhovit poziv na otpor rasizmu i diskriminaciji prema Romima” koja je dodeljena Saši Barbuli, za kratki umetnički trejler.

Tokom tri dana festivala prikazao je više od dvadeset filmova.

Pored specifične romske teme, FROM se ove godine bavio i temom povratnika (Returnees), a filmove je izbrao selektor Filip Markovinović.

Prikazana su ostvarenja iz Irana, Kanade, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Francuske i sa Kosova, a dodati su i filmovi sa partnerskog festivala „Balkans Beyond Borders“.

Podršku festivalu dao je i reditelj Goran Paskaljević, koji je u svom umetničkom radu obrađivao teme kojima je posvećen ovogodišnji FROM.

Festival je održan u takozvanoj „Državi umetnosti State of art od 29. juna do 1. jula, a osim projekcija, na programu su bili i koncerti, izložbe i drugi umetnički sadržaji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!