Filipu Davidu uručena NIN-ova nagrada

"Pripadao sam krugu beogradskih pisaca protivnika štetočinske politike, koji su početkom devedesetih pokazali da Srbija ima i drugačije lice i da se ne miri sa zločinima

26. jan 2015

Prestižno književno priznanje kritike, NIN-ova nagrada za 2014. godinu uručeno je večeras na proslavi 80. godišnjice časopisa NIN piscu Filipu Davidu za knjigu „Kuća sećanja i zaborava“.

David je na svečanom uručenju nagrade rekao da se časopis NIN razlikovao po načinu pisanja i novom konceptu, i poželeo da u teškim i sumornim vremenima taj nedeljnik nađe snage i sačuva najbolje iz duge tradicije.

On je rekao da je pripadao krugu beogradskih pisaca protivnika „štetočinske politike“ koji su početkom devedesetih pokazali da Srbija ima i drugačije lice i da se ne miri sa zločinima.

Podsetivši na dobitnike NIN-ove nagrade Borislava Pekića, Danila Kiša i Mirka Kovača (dvostrukog laureata), David je upitao ko je kriv za to što su ti pisci poslednje godine života proveli van domovine.

On je upitao i ko je kriv za to što se Kovač početkom devedesetih našao na spisku za likvidaciju policije, Državne bezbednosti ili slične institucije moćnika.

„Ko je pravio te spiskove i zašto to do danas nije razjašnjeno“, rekao je David i pitao ko je proteklih godina štitio autore „monstruoznih spiskova za likvidacije“.

David je rekao da se pozitivna slika o Srbiji može stvoriti ukidanjem cenzure i autocenzure, poštovanjem različitosti, ukidanjem stereotipa i predrasuda, stavljanjem solidarnosti ispred profita i uvažavanjem kritičkog mišljenja koje se ne sme tumačiti kao neprijateljsko i izdajničko.

Filip David, rođen 1940. godine u Kragujevcu, diplomirao je na Filološkom fakultetu i na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Bio je urednik Dramskog programa Televizije Beograd, odakle je odstranjen zbog učešća u organizovanju Nezavisnog sindikata.

David je napisao više televizijskih drama, filmskih scenarija, objavio knjige pripovedaka „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“ i „Princ vatre“, roman „Hodočasnici neba i zemlje“ i tri knjige eseja.

Zajedno sa Mirkom Kovačem, Filip David objavio je „Knjigu pisama 1992-1995“, a dobitnik je nagrada Mladost, Milan Rakić, BIGZ-ove i Prosvetine nagrade za knjigu godine i Andrićeve nagrade.

Knjige Filipa Davida prevedene su na više jezika, a njegove pripovetke uvrštene su u dvadesetak antologija. Filip David redovni je profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Najprestižnije književno priznaje NIN-ova nagrada dodeljena je 61. put, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa od milion dinara čiji je pokrovitelj Pošta Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga