Filipović: Živimo u vreme apsolutne banalnosti i laži

"Politička situacija u Srbiji je toliko banalna da je lako biti disident"

27. avg 2017

Reditelj Stevan Filipović izjavio je danas da živimo u vremenu apsolutne laži, ali i apsolutne banalnosti, i dodao da je najveći „uspeh“ ove garniture vlasti to što su oduzeli ljudima osećaj da mogu nešto da promene.

„Kad drugi put vidite iste ljude kako glume, šmiraju, kako mi to kažemo, a uređuju vam vaše živote, i to na jeziv način, to ne može da bude simpatično“, rekao je Filipović za Televiziju N1.

Dodao je da je zanimljivo što se etiketa „izdajnici, plaćenici“ u Srbiji obično lepi za ljude koji su prozapadno orijentisani. “S druge strane, imate ljude koji otvoreno pričaju da Srbija treba da bude ruska kolonija, a niko ih ne proglašava izdajnicima, a to to jeste po definiciji”, kazao je Filipović.

Ocenio je da je politička situacija u Srbiji toliko “banalna” da je lako biti “disident”.

“Ideja, plan i politički program ne može da bude rušenje Vučića, to može da bude cilj. Ne treba praviti kompromise sa strankama koje su potpuno ideološki različite“, poručio je Filipović.

Ocenio je i da pojedini umetnici često koriste lake izgovore tipa „morao sam da uradim ovo“, što ponekad ide i do ekstrema, odnosno do učlanjenja u političke partije da bi se dobili neki projekti.

“Svako od nas može da ima zrno integriteta i da se ogradi i kaže ovo može, a ovo ne može”, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, činjenica da se na konkursima Filmskog centra Srbije “jubilarno” ne podržavaju neki projekti i njemu i mnogim drugima otežava rad.

“Za jedan od filmova koje razvijam producent Miša Mogorović je dobio od najvećeg evropskog fonda, Medija fonda kreativne Evrope podršku za četiri filma, a jedan je i ‘Srce tame’, koji razvijam. Videćemo kako će to proći na domaćim fondovima“, kazao je Filipović i dodao da mu dosadašnje iskustvo ne uliva puno nade.

Naveo je da je “improvizacijom” uradio prethodna tri filma, ali je dodao da ne može da se živi od improvizacije.

“Film je kolektivni rad i na njemu radi puno ljudi koji treba da žive od toga, a ne da im bude hobi. Sve to dovodi do degradacije ukupne kinematografije, makar za nas koji ne sisamo te državne fondove“, kazao je Filipović.

(Autonomija/N1

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga