Filip Švarm: Dramatizuju akciju kao „naprednjačku Sablju“

"Naprednjačka propaganda i pumpanje rejtinga Vučića"

08. feb 2021

Odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm smatra da će u vezi sa hapšenjem grupe Veljka Belivuka verovatno biti sankcionisane samo manje važne osobe, kako je rekao, „sitne ribe“. Dodaje da bi, ako bi se išlo dalje od toga, bila otvorena i pitanja afera „Krušik“, „Jovanjica“, „tetka iz Kanade“ i da je reč o predstavljanju akcije kao „naprednjačke Sablje“.

Na pitanje, otkud ministar odbrane Nebojša Stefanović na konferenciji posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Švarm kaže da je njegovo pojavljivanje svojevrsna rehabilitacija.

„Duže vreme mediji govore da se nalazi u sukobu s Vučićem, to je i zbog afere Krušik i zbog Jovanjice. Kako je moguće bilo, ako je sve tačno što govore o Belivuku, da je jedna ekipa toliko metastazirala da dolazimo u situaciju kao pre 12. marta? Šta je radio Stefanović, da li je znao za prisluškivanje, kako je nastala Belivukova ekipa? Pojavljivanje Stefanovića pokazuje da je ponovo u milosti, vidimo u medijma da je Stefanović posle ćutanja i marginalizovanja ponovo u pvom planu, reč je o vojnim vežbama, temi o uvođenju vojnog roka, da bi kruna reafirmacije bila ova sednica“, rekao je Švarm.

Poređenje Belivukove grupe i zemunskog klana nije adekvatno, kaže Švarm i dodaje da je to „naprednjačka propaganda i pumpanje rejtinga Vučića.“

„Zemunski klan je nešto drugo, imao je podršku JSO i Legije, ogromna organizacija čiji pipci nisu vezani samo za Srbiju. Belivukova grupa je vezana za stadione, jesu kriminalci, ali su daleko od uticaja zemunskog klana, oni nisu bili samo narko organizacija, već su bili odgovorni za čitav niz likvidacija, izvršili su atentat na premijera. Belivukovi jesu mafijaši, ali situacija u zemlji nije ni izbliza slična. Ako pogledamo navijačke grupe, režim ih drži na kratkoj uzdi već osam, devet godina“, naveo je.

Za tvrdnje da je ugrožena bezbednost predsednika Srbije, Švarm kaže da je nakon ubistva premijera Đinđića javnost osetljiva i da službe moraju da budu oprezne.

„Nije prvi put da se govori o ugroženosti porodice predsednika i njegovoj ugroženosti, govorila je Ana Brnabić u ekspozeu, ponavljalo se u Skupštini. Postavlja se pitanje ako ste to znali, zašto niste delovali. Videćemo šta će istraga da pokaže, ako će nešto da pokaže. Ovaj kabinet kada polaže zakletvu, govore o ratu protiv kriminala, ugroženosti predsednika, to se ponavlja, kroz tabloide je prošla kamapanja protiv Belivuka, sve je to govorilo da se nešto sprema. Nije slučajno da se pojavilo na 100 dana vlade. U javnosti se dugo govorilo o Belivukovoj grupi, koja je povezana sa određenim strukturama iz službi, nisam siguran da li ćemo dobiti odgovore“, kaže Švarm.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga