FILIP EJDUS: Satira meta terorista

"Satira je najveći neprijatelj svakog fundamentalizma"

08. jan 2015

„Napade poput ovog u Parizu nemoguće je izbeći“ , ocenio je za RSE docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, analitičar bezbednosnih politika, Flip Ejdus.

„Pitanje je vremena kada će se dogoditi. Ne da li će se desiti. Radi se o vrlo zastrašujućem terorističkom napadu. Na osnovu prvih indicija je očigledno da se radi o islamskim grupama koje su napad izvršile kao odmazdu na način na koji je taj satarični časopis pisao. Radi se o satiri islamskog fundamentalizma, ali i drugih fundamentalizama i hrišćanskih i drugih. Dakle, to nije bio antiislamski već satiričan list koji je na podjednak način tretirao sve fundamentalizme. Čini mi se da ovo pokazuje da je zapravo satira najveći neprijatelj svakog fundamentalizma.“

Ejdus podvlači da se radi o prvom napadu na medije u srcu jedne evropske metropole.

„Ovaj napad je stravičan ali ono što je jedino stravičnije od terorističkih napada su histerične i agresivne reakcije na njih. Tako da se iskreno nadam da reakcija na ovaj teroristički napad neće biti takva“, navodi naš sagovornik.

„Što se tiče pozicije Francuske u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma ne mislim da će ovo značajno da poremeti odnose Francuske sa zapadnim saveznicima. Ono što može da bude negativna posledica je histerična reakcija javnosti, te panika koja bi time mogla da se izazove, što svakako ne bi bilo dobro ni za Francusku niti za zapadnu međunarodnu zajednicu“, zaključio je Ejdus.

(Miloš Teodorović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga