Filip David: Sve više prostakluka, bede i licemerja, a sve manje antifašizma

"Građani će na kraju morati da se samoorganizuju i odgovore na sve te pretnje", kaže Duško Radosavljević

09. maja 2018

Ispostavilo se da građani o antifašizmu, kao i o mnogim drugim stvarima, ne znaju ništa, ocenio je pisac Filip David i dodao je to posledica političkog sistema koji je na ovim prostorima dominantan. Politikolog Duško Radosavljević kaže da u Srbiji jačaju revizionističke tendencije, kojima pokušava da se napravi otklon prema antifašističkoj borbi.

Širom Evrope danas će biti obeležen 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije. Ove godine obeležava se 73. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Najveći rat u istoriji čovečanstva trajao je skoro šest godina, odneo je, prema nekim procenama, 50 miliona života, prema drugim oko 80 miliona. U njemu je učestovavala čak 61 država, a jedna od najstrašnijih posledica je veliki broj civilnih žrtava, između 38 i 55 miliona.

Ako govorimo o našim prostorima, Državna komisija nekadašnje Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo milion i 706 hiljada osoba, među njima više od 300.000 boraca.

„Ovaj 9.maj ne doživljavam kao praznik, tužniji sam tog dana, jer vidim da je sve više prostakluka, bede, licemerja, a sve manje antifašizma“, ocenio je Filip David u Novom danu.

Prema njegovim rečima, istorija antifašističke borbe je sada podložna reviziji.

„I ono što je istorijska istina, postaje laž. Ako kažete nešto pozitivno o NOB-u, vi ste u situaciji da vas gledaju popreko, s nerazumevanjem i otpišu vas“, kaže David i dodaje: „Mi se danas stidimo antifašizma. A sve potiče od političkog vrha, on preko medija, kulture, ekonomije, nameće i neko mišljenje o istoriji“.

To je, kako kaže, jedan deo slike.

„Ako pogledate, danas izgleda da su pobedile snage koje su devedesetih bile na vlasti. A tih 90-tih su mnoge od tih parola revizije bile prisutne. Veličanje vođa, kriminalizacija i militarizacija društva, svi ti činioci kad se spoje, mogu da daju neku mutirani oblik fašizma“, naglasio je David.

Politika, smatra on, samo „koketira“ sa antifašizmom.

„To koketiranje sa antifašizmom, to je oblik licemerja, kao način da se eto kao približimo Rusiji….Mada ni ta današnja Rusija ne može da se pohvali na antifašizmom, koji postoji samo kao nekakav okvir, koji služi za ovakve manifestacije, kao što je današnja u Moskvi“, dodao je gost N1.

Veliki problem je što, kako kaže, pokušava da se stavi znak jednakosti između antifašističke borbe i komunizma.

„I takav stav je prisutan u dobrom delu evropske desnice… naravno da je pojam antifašizma mnogo širi od komunizma. Tačno je da je NOB vodila Komunistička partija u velikom delu, ali je ona bila zasnovala na antifašističkoj tradiciji“, ocenio je David.

Problem države danas je, kako kaže, što toleriše izraze mržnje i netolerancije, koja su osnova antifašističke borbe.

„Problem je što država toleriše te vrste ispada…Imamo zakone, Ustav, tamo piše da su pojave netolerancije i izrazi mržnje kažnjivi, ali na žalost, danas nisu“, rekao je David.

Radosavljević: Retroaktivno se stavljamo na stranu gubitnika

Profesor Duško Radosavljević kaže da je u Srbiji prisutna negacija antifašističke borbe.

„Mi u Antifašističkoj koaliciji danas pravimo veliku akademiju i želimo da antifašističku borbu otrgnemo od zaborava, jer u Srbiji imamo negaciju antifašističkog rata. I kao da 70 i više godina, Srbija, koja je imala razloga da slavi i koja je krvarila za tu pobedu i dala žrtve, sada se retroaktivno svrstava na snagu gubitnika u tom ratu“, izjavio je Radosavljević.

Prema njemu, na sceni je pokušaj „kolektivnog zaborava“.

„Dublji su motivi za to, ali mi ne želimo da se naša istorija zaboravi“, kaže Radosavljević. „Revizionističke teorije ne samo da su stekle pravo građanstva, nego imaju pravo prvenstva“, dodao je.

Kako je rekao, u Srbiji ne postoje otvorene fašističke grupe, ali postoje pojave koje jako liče na fašizam.

„Na primer, napadi na novinare…Šta znače pretnje nacionalnim manjinama“ Šta znači ponistavanje prava opoziciji da radi, ili onemogućavanje pripadnicima NVO da razvijaju svoje aktivnosti…Ili ovakav tretman žena, kao i divljanje navijačkih grupa“…Sve te stvari kad stavite na papir, vidite nemogućnost države da se obračuna s takvim pojavama. Ako se one uvežu u sistem, onda kažemo da su neofašističe tendencije prevladale„, objasnio je Radosavljević.

Kako je rekao, ako država i dalje „namiguje“ takvim grupacijama, neće biti dobro.

„Građani će na kraju morati da se samoorganizuju i odgovore na sve te pretnje“, dodao je gost N1.

Radosavljević smatra da država ima načina i može da ojača.

„Političke partije uvek mogu da rade na jačanju institucija. Mora se prvo dosledno izvršiti podela vlasti, ojačati sudovi i tužilaštva. Jeste država slaba, ali može da ojača. Ako pojedinci ili političke partije nas drže stalno u nekom vanrednom stanju, onda će nam se dešavati te fašističke pojave“, rekao je.

Apsolutna anestezija društva

Filip David smatra da je opšti problem što je narod prestao da reaguje na loše pojave u društvu.

„Osamdeset odsto naroda misli ono što piše žuta štampa. Apsolutna anestezija za sve što je opšti problem. Nemamo javnog mnjenja. Eto, juče smo čuli to za Savamalu, onda imate vest da je Dragica Nikolić dobila neku nagradu, to je sve ponižavanje inteligencije, ali nikakve reakcije nema“, kaže David.

Kako kaže, ne postoji kritički odnos prema vlasti.

Nema otpora, ne samo primitivizmu i prostakluku, postoji apatija. Kada je Vučić uzeo proevropsku agendu, presala je da postoji opozicija. Mi živimo u sredini gde nema kritičkog odnosa prema vlasti, a vlast da je pametna, ona bi morala da sasluša mišljenje kritičke inteligencije, umesto što ga prima sa ogorčenjem, a očevidno je da je ta kritika tačna“, dodao je.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga