Filip David: Puzajući fašizam prisutan u srpskom društvu

"Prisutan je u tabloidnoj žutoj štampi, preko teorija zavere, proglašavanjem svakog ko nije istomišljenik za izdajnika, kult vođe..."

06. apr 2019

Fašizam je danas izgubio značenje koje je imao, u srpskom društvu to je više kao psovka ili uvreda, iza koje nema istorijskog objašnjenja, dok je fašizam zapravo bio jedna od najstrašnjih ideologija u istoriji čovečanstva, rekao je pisac Filip David. Nema zvanične politike sećanja vezane za antifašističku borbu, kaže istoričar Milovan Pisarri.

Apsurdan je naš odnos prema fašizmu, kao i prema svemu drugom, rekao je David. Svaki dan čujete od vladajućih ili opozicije napade da su njihovi protivnici fašisti, ali to su već postale floskule, dodaje on.

„Najbolje se vidi naš odnos prema fašizmu u odnosu prema onima koji su se borili protiv toga – a oni su skrajnuti. To je pojam koji je otišao u istoriju, pre svega zahvaljujući istorijskom revizionizmu„, kazao je David.

Pisarri ocenjuje da ne postoji zvanično obeležavanje datuma koji obeležavaju pobedu. „Obeležavaju se stradanja, ali potpuno su izbrisani datumi koji govore o pobedi nad fašizmom, ali to nije samo pobeda nad okupatorom već i pobeda nad fašizmom. Treba razmisliti zašto se danas to relativizuje„, kazao je.

Država bi trebalo da obeležava te datume, nema zvanične politike sećanja vezane za antifašističku borbu, dodaje istoričar.

„Strahota fašizma i radost zbog oslobađanja još su živi i postoje u meni. Ta sećanja su živa, ali u ukupnoj javnosti to je zaboravljeno i sada su neke druge teme na dnevnom redu“, istakao je David.

Pisarri kaže da po pitanju fašizma, postoje i među istoričarima nesuglasice, ali da to nije pitanje vezano za istoriju već lične političke stavove i toga koji je naš stav prema antifašizmu.

„Danas je situacija konfuzna u Srbiji jer postoji druga nova vrsta antifašizma, uvedena pre dvadestak godina. Neki istoričari danas zastupaju tezu da su četnici bili antifašisti, ali istorijske činjenice su vrlo jasne – a to je da su četnici, odnosno deo oficira, odlučili da krenu u borbu protiv okupatora, ali su vrlo brzo ušli u otvorenu kolaboraciju sa okupatorom, jer su shvatili da im je komunizam veći neprijatelj od nacizma“, kaže on.

David je rekao da u društvu postoji, što je veoma opasno, puzajući fašizam.

Elementi puzajućeg fašizma su jako prisutni u tabloidnoj žutoj štampi, preko teorija zavere, proglašavanjem svakog ko nije istomišljenik za izdajnika, kult vođe, nacionalizam, populizam, to je sve prisutno… Prisutno je kroz reviziju istorije, prisutno je u navijačkim grupama koje su upele da spoje kriminal sa takozvanim patroizmom. I na društenim mrežama vidite u komentarima da ima mnogo ostrašćenih koji negiraju ono što je bila naša prošlost i borba protiv fašizma i propagiraju neku novu vrstu fašizma“, kaže pisac.

I o tome treba razmisliti, dodaje David i ističe da je velika opasnost da kao neko ko je bio na strani pobednika u Drugom svetskom ratu, ne pređemo na stranu poraženih.

Često se ponašamo kao da pripadamo poraženoj strani u Drugom svetskom ratu„.

Pisarri je rekao i da fašizam nije nešto što je došlo s Marsa, već nešto što je nastalo iz kapitalizma.

„Danas postoje male autokratije, nismo došli do fašizma, ali jesmo do autokratije, a to je možda korak do fašizma“, navodi Pisarri.

David ocenjuje da nazivanje predstavnika opozicije koji su pokušali da uđu gradsku skupštinu fašistima, nema veze sa fašizmom.

„To su borbe političkih partija, to nema veze sa fašizmom, moramo da menjamo kulturni model, koji je uspostavljen još u vreme Slobodana Miloševića i nije promenjen, tome moramo oštro da se suprotstavimo“, ističe David.

Adekvatan odgovor tome, dodaje, bio bi da postoji javnost koja bi se tome suprotstavila.

„Ovde toga nema, nažalost. Pre svega jer je fašizam izgubio značenje koje je imao. To je ovde više kao psovka i uvreda, a iza toga nema istorijskog objašnjenja šta je, a on je bio jedna od najstrašnijih ideologiji u istoriji čovečanstva, a na žalost i danas je prisutan u nekim oblicima u javnom životu“, zaključio je David.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga