FIFA odlučila: Šimuniću 10 utakmica kazne

FIFA smatra da su Šimunićevi uzvici 'Za dom' nakon utakmice s Islandom diskriminirajući jer ih je koristio fašistički ustaški pokret i odredila mu 10 utakmica kazne

17. dec 2013

Međunarodni nogometni savez (FIFA) kaznio je hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića (35) sa 10 utakmica zabrane nastupa u službenim utakmicama te sa 30,000 švicarskih franaka zbog povika „Za dom“ po završetku uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Islanda odigrane 19. studenoga u Zagrebu, a u kojoj je Hrvatska pobjedom 2-0 izborila plasman na SP u Brazilu, javlja Hina.

Šimunić je po završetku utakmice uzeo mikrofon te nekoliko puta uzviknuo „Za dom“ na što mu je publika s tribinama odgovorila sa „Spremni“, a Disciplinska komisija FIFA-e je takvo ponašanje okarakterizirala diskriminatornim.

FIFA: To je fašistički povik

„Igrač i publika su koristili povik kojeg je tijekom Drugog svjetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Stoga je Disciplinska komisija zaključila kako je njihovo ponašanje bilo diskriminirajuće.

Uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebice ozbiljnost incidenta, komisija je odlučila kazniti igrača sa 10 utakmica neigranja“, objavila je FIFA.

Prvu utakmicu kazne Šimunić će odslužiti protiv Brazila na otvaranju SP-a, a ostatak kazne ovisit će o tome koliko će utakmica Hrvatska odigrati u Brazilu.

Usto, Šimuniću će tijekom odsluživanja kazne biti zabranjen i ulazak na stadione tijekom odigravanja tih utakmica.

HNS i izbornik Kovač: Šokirani smo

Istodobno, Mario Mandžukić dobio je jednu utakmicu kazne zbog izravnog crvenog kartona, nakon prekršaja na Gudmundssonu, u istoj utakmici, objavljeno je na internetskoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza.

„Šokirani smo odlukom Fife o kazni Šimuniću, koja bi i nekom drugom igraču ugrozila reprezentativnu karijeru. Mi ćemo dati punu podršku našem reprezentativcu u vjerojatnoj žalbi na ovu odluku, no moramo biti iskreni i priznati da ovakva kazna znači kako Šimunić neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Iako znamo da Šimunić svojim ponašanjem nikoga nije htio povrijediti, FIFA je očito ovako drakonskom kaznom htjela poslati snažnu poruku. Utjeha nam je barem što su napori Saveza u Mandžukićevom slučaju urodili jednom utakmicom kazne, što je bio i minimum koji je mogao dobiti za izravni crveni karton“, izjavio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

„Neugodno sam iznenađen, šokiran i razočaran Fifinom kaznom za Josipa Šimunića. Prvenstveno mi je žao Josipa, koji će propustiti Svjetsko prvenstvo, znam ga dugo kao igrača i kao čovjeka i apsolutno sam siguran da ni na koji način nije želio bilo koga povrijediti. Znali smo da će Mandžukić biti kažnjen i u tom je kontekstu je dobro da se radi o jednoj utakmici suspenzije“, rekao je hrvatski izbornik Niko Kovač.

Uz navedene pojedinačne kazne, sa 70.000 švicarskih franaka kažnjen je i Hrvatski nogometni savez.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga