Fiat 500L još uvijek čeka na dozvolu za Rusiju

Srbija neće u dogledno vrijeme dobiti dozvolu Rusije za bescarinski izvoz automobila iz kragujevačke fabrike

22. avg 2015

Srbija, uprkos očekivanjima i najavama, neće u dogledno vrijeme dobiti dozvolu Rusije za bescarinski izvoz automobila Fiat 500 L, koji se proizvodi u Kragujevcu, objavili su beogradski mediji, pozivajući se na izvore u srbijanskoj i ruskoj vladi.

Za proširivanje popisa proizvoda koji se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini od 2000. godine, neophodna je, kako piše beogrdski list Blic, i potvrda Vijeća euroazijske ekonomske zajednice, na čijem je čelu Rusija.

„Bez saglasnosti svih članica carinske unije, koju čine Ruska Federacija, Bjelorusija, Kahzastan, a odnedavno i Armenija, nema ni odluke o bescarinskoj trgovini automobilima. Prema našim informacijama, neke od članica carinske unije nisu saglasne da se najavljivana odluka i sprovede”, tvrdi za Blic izvor u srbijanskoj Vladi.

Da od ovog posla za sada nema ništa potvrđuje i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je ranije bio veliki optimista da će se Fiat 500L, koji se u Kragujevcu proizvodi po italijanskoj licenci, „već ove godine prodavati na ruskom tržištu bez carine”, piše Blic.

Da je bescarinski izvoz automobila Fiat 500 L iz Srbije u Rusiju stavljen ad acta potvrđuju i neslužbene izjave dužnosnika ruskog Ministarstva industrije i trgovine, koji tvrde da je “inicijativa o proširenju liste bila politička ideja, koju je trebalo provesti u praksi”.

Mogući ponovni razgovori

Izvori iz Moskve ne isključuju mogućnost da će se ovo pitanje ponovo naći u agendi za najavljeni susret srbijanskog premijera Aleksandra Vučića s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mogućnost uvoza 10.000 Fiatovih automobila u Rusiju Putin je najavio je tokom posjete Beogradu u oktobru 2014. godine.

“Vi znate da proizvodimo Fiat. To je naše vozilo, napravljeno u Kragujevcu, i ako možete da Srbiji omogućite izvoz tih vozila u Rusku Federaciju”, rekao je tada Vučić Putinu, potvrdivši ranije najave da će Srbija tražiti od ruskog šefa države da odobri uvoz 10.000 fiata 500 L za rusko tržište.

“Uzimajući u obzir naše dobre odnose s Italijom, možemo se dogovoriti oko kvota u vezi s izvozom u Rusiju“, odgovorio je tada Putin Vučiću, saglasivši se da su “rusko-srpske trgovinske i ekonomske veze uspješne”.

Međutim, izvori iz Moskve, na koje se poziva beogradska štampa, tvrde da su pregovori zastali prije nego je uopće došlo na devni red pitanje o kojim kvotama za izvoz Fiata 500 L iz Srbije može biti riječi.

Interes za bescarinski uvoz u Srbiju i zahtjev za uključenje u tarifnu kvotu ruskom ministarstvu je do sada uputila samo ruska državna automobilaska grupacija Gasudarstveni avtozavod (GAZ).

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga