FHP: Srbija osuđena da plati odštetu zbog ubistva dvoje vojvođanskih Hrvata

To je prva presuda za naknadu štete u vezi sa zločinima prema Hrvatima u Srbiji počinjenim početkom 1990-ih godina

30. nov 2015

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Prvi osnovni sud u Beogradu naložio Republici Srbiji da Stjepanu Oskomiću iz Kukujevaca u opštini Šid isplati milion dinara na ime naknade štete zbog etnički motivisanog ubistva njegovih roditelja Agice i Nikole Oskomića u julu 1993. godine.

U saopštenju, FHP je naveo da je to prva presuda za naknadu štete u vezi sa zločinima prema Hrvatima u Srbiji počinjenim početkom 1990-ih godina.

Fond je podsetio da su u noći između 29. i 30. jula 1993. godine u sremskom selu Kukujevci, Goran Vuković i Pavle Drašković, pripadnici dobrovoljačke jedinice iz Srbije koja je ratovala u okviru Vojske Republike Srpske Krajine, nasilno ušli u kuću porodice Oskomić.

U kući su zatekli Stjepanove roditelje, Nikolu (53) i Agicu (50) Oskomić, kao i osamdesetsedmogodišnju Mariju Tomić, Agičinu tetku. Vuković i Drašković su ih vezali i udarali, da bi ih potom na svirep način ubili hicima iz pištolja u glavu.

Za taj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 26. aprila 1996. godine osudio Gorana Vukovića na kaznu zatvora od 15 godina za ubistva iz niskih pobuda i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a Pavla Draškovića na 10 godina za ubistvo osobe slovačke nacionalnosti (Stevana Krošlaka iz Sota), kao i za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Pored njih, osuđen je i Milan Nikolić zvani Đeneral na tri godine i šest meseci, zbog podstrekavanja na nacionalnu, rasnu i versku mržnju, razdor i netrpeljivost. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 13. septembra 1999. godine.

FHP je u ime Stjepana Oskomića 2006. godine podneo tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv Republike Srbije, zbog odgovornosti države za nesprečavanje akata nasilja, propisane članom 180. Zakona o obligacionim odnosima, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga