FHP podneo prijave protiv pripadnika Crvenih beretki za ratne zločine u Doboju

"Pred domaćim sudom nije procesuiran ni jedan pripadnik Crvenih beretki za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji"

21. juna 2017

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg visokog oficira Jedinice za specijalne operacije (JSO) Radojice Božovića za ratne zločine koje je navodno počinio u Doboju u proleće i leto 1992. godine, saopšteno je danas.

Kako se navodi, prijava je podneta i protiv još dvojice pripadnika takovanih Crvenih beretki za zločine od maja do avgusta 1992. godine.

FHP smatra da su oni u tom periodu proterali nekoliko stotina Bošnjaka iz dobojskog sela Bukovačke Čivčije, da su ubili jednog pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde, kao i da su pljačkali i mučili civile zatvorene u Okružnom zatvoru u Doboju.

„Do danas pred domaćim sudom nije procesuiran ni jedan pripadnik Crvenih beretki za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Zbog toga FHP poziva Tužilaštvo za ratne zločine da istraži navode iz podnete krivične prijave, da odgovorne procesuira, te da žrtvama posle 25 godina omogući pravo na istinu“, navodi se u saopštenju FHP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga