FHP: Osuđeni za ubistvo žena i dece u Podujevu Saša Cvjetan pušten na slobodu pre isteka kazne

Godine 1999. Škorpioni su streljali u dvorištu porodice Gaši u Podujevu 14 albanskih civila: sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena

26. apr 2018

Fond za humanitarno pravo (FHP) oštro je kritikovao Viši sud u Beogradu zbog odluke da na slobodu pusti bivšeg pripadnika jedinice “Škorpioni” Sašu Cvjetana pre isteka zatvorske kazne i ocenio da se na taj način kazna obesmišljava, a patnje žrtava nipodaštavaju.

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje kojim je Sašu Cvjetana, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva 14 albanskih civila u Podujevu u martu 1999. godine, pustio na uslovni otpust nakon izdržane više od dve trećine kazne na koju je osuđen.

Dana 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije „Škorpioniˮ, među kojima i Cvjetan, streljali su u dvorištu porodice Gaši u Podujevu 14 albanskih civila – sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena.

Za ovaj zločin je 2005. godine pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen Saša Cvjetan, dok su 2010. godine osuđeni i drugi počinioci zločina u Podujevu: Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011. godine, nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić.

Saša Cvjetan je u dva zatvora, u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu, proveo ukupno 16 godina i četiri meseca. Na slobodu je pušten 22. marta 2018. godine, više od tri i po godine pre isteka kazne.

Viši sud je u odluci naveo da je Cvjetanov zahtev uvažen jer je proces resocijalizacije kod njega “uspešno okončan”, odnosno da je očekivano da će se Cvjetan na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo.

Dok je boravio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, Cvjetan je, kako se navodi u izveštaju iz te ustanove, od 2017. godine bio u poluotvorenom zatvorskom odeljenju, što je podrazumevalo korišćenje pogodnosti izlaska u grad jedanput u dva meseca, vikend odsustvo svakog meseca u trajanju od tri dana, kao i odlazak na godišnji odmor.

FHP je upozorio da je Viši sud u slučaju puštanja na slobodu Saše Cvjetana morao voditi računa o činjenici da teška krivična dela dovode do velikih patnji žrtava i do drugih teških posledica, pored ispunjenosti zakonskih uslova.

“Sud treba da uzme u obzir i druge okolnosti koje bi potvrdile opravdanost puštanja na uslovni otpust. Neke od okolnosti koje je sud trebalo da uzme u obzir su izražavanje iskrenog kajanja za izvršeno delo, saosećanje prema žrtvama i njihovim patnjama, kao i priznanje dela. Međutim, o ovim okolnostima u rešenju Višeg suda nije bilo pomena”, naveo je FHP.

Ta organizacija je podsetila da Cvjetan tokom suđenja nije izrazio kajanje za učestvovanje u ubistvu 14 žena i dece, teško ranjavanje još petoro dece od koje je najmlađe imalo šest godina, već je negirao krivicu i tvrdio da čeli slučaj ima “političku pozadinu”.

“Puštanjem na uslovni otpust, kao i dodeljivanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine tokom boravka u zatvoru, institucije Republike Srbije obesmišljavaju suđenja za ratne zločine i umanjuju težinu izrečenih kazni”, upozorio je FHP.

Podsetili su da je nakon pogibije Slobodana Medića, 31. decembra 2013. godine u saobraćajnoj nesreći, javnost saznala da je on kao osuđenik na 20 godina zatvora zbog ubistva šestorice Bošnjaka počinjenog u leto 1995. godine u Trnovu kod Srebrenice, u vreme nesreće tokom novogodišnjih praznika boravio na privremenoj slobodi.

“Ako se ima u vidu da se svake godine broj podignutih optužnica za počinjene ratne zločine smanjuje, kao i da suđenja traju nerazumno dugo, puštanjem na uslovni otpust osuđenih ratnih zločinaca dodatno se grubo izigrava pravo žrtava zločina na pravdu i priznanje njihovih patnji”, piše u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga