- Autonomija - https://www.autonomija.info -

FHP: Odgovorni za ubistvo braće Bitići iznad zakona

Skoro dve decenije kontinuiranog neuspeha istražnih radnji Tužilaštva za ratne zločine i policije u rasvetljavanju ubistva braće Bitići pokazuje da su odgovorni za njihovu egzekuciju iznad zakona i da je pravda u Srbiji i dalje selektivna, ocenio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilija uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora i potom ubijeni na današnji dan.

Njihova tela su pronađena u proleće 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu.

Kako su naveli iz FHP-a, sećanje na slučaj Bitići „polako bledi, a posle 19 godina svedoci umiru“.

„Slučaj Bitići na dobar način ilustruje činjenicu da u Srbiji zapravo nikada nije ni postojala politička volja da se slučajevi poput ovog istraže i da se odgovorni kazne. Ovo je očigledno i iz činjenice da jedina prilika kada srpske vlasti pominju slučaj Bitići jesu susreti sa američkim zvaničnicima“, naveli su iz FHP.

Podsetili su da je tokom posete Vašingtonu u junu 2015, tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić obećao da će Srbija „vrlo brzo“ rasvetliti ovaj zločin.

„Za Tužilaštvo za ratne zločine jedan od prioriteta bi morao da bude da što pre istraži i krivično goni aktuelne i bivše zvaničnike, za koje se veruje da su odgovorni za smrt braće Bitići i da na taj način pokaže da počinioci zločina iz 1990-ih nisu jači od institucija i vladavine prava u Srbiji“, saopštio je FHP.

Tužilaštvo je 23. avgusta 2006. godine podiglo optužnicu protiv bivših pripadnika 124. interventne brigade PJP Sretena Popovića i Miloša Stojanovića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ali su oni oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza.

Iz FHP-a su ukazali da je prema dokazima izvedenim tokom suđenja i javno dostupnim podacima, ubistvo naredio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković, kao i da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne dopuštaju da ovaj zločin ostane neistražen, nekažnjen i zaboravljen.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!