FHP: Obeštećenje od 160.000 dinara za torturu uvreda

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je da je obeštećenje od 160.000 dinara koje država Srbija mora da plati Seadu Rovčaninu, Bošnjaku iz Prijepolja zbog torture nad njim 1993. godine, "pre uvreda nego satisfakcija"

19. maja 2010

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da je obeštećenje od 160.000 dinara koje država Srbija mora da plati Seadu Rovčaninu, Bošnjaku iz Prijepolja zbog torture nad njim 1993. godine, „pre uvreda nego satisfakcija“.
Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu, Srbija se obavezuje da plati 160.000 dinara Rovčaninu, zbog odgovornosti za torturu koju su nad njim izvršili pripadnici SUP-a Prijepolje u oktobru 1993. godine, a po oceni FHP ta presuda je „pre uvreda nego pravedna satisfakcija za ono što je Rovčanin preživeo“.
„FHP smatra da je dosuđeni iznos obeštećenja nesrazmeran i neprimeren nepovratno narušenom zdravlju Seada Rovčanina sa čijim će se posledicama suočavati do kraja svog života“, navodi se u saopštenju te organizacije.
U presudi sudskog veća kojim je predsedavala Nada Šajić, kako navodi FHP, utvrđeno je da su pripadnici MUP-a mučili Rovčanina u cilju iznuđivanja priznanja da poseduje oružje i da zbog toga danas trpi psihičke posledice.
FHP je u okviru svog programa podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti u ostvarivanju reparacija, tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime Seada Rovčanina podneo 30. jula 2007. godine.
Advokat te nevladine organizacije će Apelacionom sudu u Beogradu izjaviti žalbu na tu presudu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga