Koalicija za REKOM: Na prostoru bivše Jugoslavije još uvek 13.000 nestalih

"Porodice nestalih moraju dobiti pravo da svoje najmilije dostojanstveno sahrane, obeleže grob i polože cveće”

30. avg 2016

U ratovima na teritoriji nekadašnje SFRJ život je izgubilo najmanje 130.000 ljudi, a sudbina najmanje 13.000 ljudi još uvek nije razjašnjena, saopštila je danas Koalicija za REKOM, koja se zalaže za osnivanje Komisije za žrtve na prostoru bivše Jugoslavije.

“Najveći broj nestalih je u Bosni i Hercegovini – oko 10.000 ljudi, dok Hrvatska traga za posmrtnim ostacima 930 Hrvata, svojih državljana, za čiji nestanak i skrivanje posmrtnih ostataka, okrivljuje državne institucije Srbije i vrh bivše JNA”, navodi se u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana enstalih osoba.

Koalicija za REKOM  je navela da Srbija traga za posmrtnim ostacima svojih državljana koji su nestali u vezi sa ratom na Kosovu, i to: 417 Srba, 83 Roma, Aškalija i Egipćana, 23 Bošnjaka, 13 drugih nacionalnosti i za posmrtnim ostacima 31 Crnogorca, za kojima traga i Crna Gora.

Osim toga, Srbija i Crna Gora zajedno tragaju za posmrtnim ostacima 142 državljana bivše SRJ koji su nestali u periodu 1991 – 95. u ratu na području Hrvatske ili BiH.

Prema podacima FHP i FHP Kosovo, sudbina još 1.697 osoba (1.130 Albanaca, 417 Srba, 31 Crnogorac, 23 Bošnjaka, 83 Roma, Aškalija i Egipćana, i 13 drugih nacionalnosti) nije razjašnjena.

Među nestalim je svega 133 pripadnika oružanih formacija: 16 pripadnika MUP Srbije, 26 pripadnika VJ i 91 pripadnik OVK.

Koalicija za REKOM, FHP, FHP Kosovo i sve druge članice/članovi Koalicije pozvali su ponovo vlade postjugoslovenskih zemalja da prekinu ćutnju o sudbinama nestalih i tajnim grobnicama, i obelodane podatke o njihovim lokacijama.

“Porodicama nestalih i društvu je potrebno da sećanje na nestale postane deo društvenog sećanja o prošlosti. Nepostojanje tela uskraćuje porodicama i društvu fizički simbol sećanja na žrtve. Porodice nestalih moraju dobiti pravo da svoje najmilije dostojanstveno sahrane, obeleže grob i polože cveće”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga